BIH

Klizište zatrpalo štalu sa 50-tak ovaca

Velike štete od klizišta i na području naselja Gornji Ulišnjak

N.Br.

7.8.2014

 

Nesvakidašnja drama odvijala se u ranim jutarnjim satima u četvrtak u naselju Gornji Ulišnjak. Klizište je u potpunosti zatrpalo štalu u kojoj je bilo 50-tak ovaca Fadila Bilića i Elvedina Gračića. I pored požrtvovanosti vlasnika, 20-tak ovaca je stradalo.

 

Biliću je ovčarstvo bilo dodatni izvor prihoda, dok je porodica Gračić živjela isključivo od uzgoja ovaca. Tako se htjelo, Gračiću je njegovu štalu ugrozilo klizište i ovce je prebacio kod komšije Bilića. Obojici im je nanesena, kažu, velika šteta. I preživjele su ovce, kako kažu, u jako su lošem stanju i pitanje je da li će preživjeti.

 

 

 

"Psi su jako lajali, pa sam otišao do šljivika gdje su ovce bile u štali. Imao sam šta i da vidim i čujem. Toliko su tužno blejale, da ti srce pukne. Pokušali smo ih spasiti što više, preživjele su prljave, blatne, ne znamo ni gdje ćemo ih više skloniti. Dvije smo morali zaklati, a ostale smo zakopali", priča Fadi gotovo kroz suze. “Zajedno su nam ovce bile, iz ove situacije ne merem u drugu, šta ću. Ne znam ni sam šta ću, kako biti pametan. Imam ženu i dijete, od ovog živim, što zaradim to mi je sve”, dodaje Elvedin Gračić.

 

 

 

Mjesni put ozbiljno oštećen (Foto: Avaz)

 

Biliću je već ranije u klizištu oštećena štala, pa je stoku prebacio u garažu. Obojica očekuju konkretnu pomoć. “Volio sam da sam ruke izgubio nego što sam ovo doživio”, dodaje Fadil.

 

Klizišta na području Gornjeg Ulišnjaka prijete kućama, ali i da u potpunosti odsijeku ovo naselje od ostatka općine jer je mjesni put ozbiljno oštećen na više mjesta. Prolaz putem na mjestima dovoljan je tek za jedno vozilo. Klizišta prijete da ovo naselje u potpunosti odsjeku od ostatka općine.

 

"Ne može se više proći putem. Mi smo sanirali put koliko smo mogli svojim sredstvima. Tek sada su nam poslali jedan kampion", dodaje Fadil.


Već više od dva mjeseca petočlana porodica Mehe Hadžića živi u strahu. Klizište ugrožava i njihovu kući.

 

 

Meho Hodžić sa suprugom i djecom živi u strahu (Foto: Avaz)

 

"Ovakvo stanje je od sredine maja. Jedne večeri samo se čulo kao da je neko uz kuću istresao kamion kamenja. Huknulo je za kuću, bilo je metar i po, dva zemlje. To smo raščistili, a onda je voda krenula kroz kuću. Dvije sobe su mi potpuno uništene, ništa se nije moglo spasiti. Molio sam za pomoć dva mjeseca i tek su jučer (srijeda op.a.) došli iz općine i rekli da se sam snalazim, da mi oni ne mogu pomoći", priča Meho i dodaje da sa suprugom i troje djece živi u stalnom strahu, posebno otkada su mu rekli da je kuća u kritičnom stanju. I ovdje mještani od nadležnih očekuju konkretno djelovanja – sanaciju klizišta, jer, kako kažu, dosta im je života u strahu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.