BIH

Stablo prošlo kroz kuću porodice Ilić u Krsnom Polju

Na području bočinjskog kraja klizište uništava kuća

N. Br.

7.8.2014

 

Porodica Ilić iz Krsnog Polja ostala je bez kuće. Klizište, kojim je pokrenuto, kako se procjenjuje, blizu hiljadu kubika zemlje primoralo je ovu porodoci na evakuaciju.  Poslijepodnevne sate 6. avgusta Ilići će pamtiti, kažu, dok su živi. Kubici zemlje i stabala sručili su se na njihovu kuću, jednu stablno doslovce je prošlo kroz nju i samo je velika sreća spasila Darka, Zdenku i njihovu djecu Natašu i Stojana.

"Prvo je krenula voda s brda, a onda zemlja. Strašno je bilo, nismo znali gdje bi se okrenuli, padala je kiša. Kuću smo napustili i smjestili smo se trenutno u Doboju. Ovdje je kuća od 1985.godine, nikada ovdje nije bilo klizišta", priča Darko još uvijek u šoku.

 

U opasnosti je i kuća prvog komšije Pantelije Mišića.

"Velike padavine pokrenule su klizište, a brdo je 'sišlo' za tri minute. Ja sam u ovoj kući rođen 1959.godine, nikada se ovako nešto nije desilo", dodaje Pantelija.

Ilići su iz kuće, uz pomoć komšija i prijatelja, spasili što se spasiti dalo. Milenko Petrović došao je pomoći kumu Darki.

"Velika je ovo nesreća i problem za čitav bočinjski kraj. Svaki dan nove nesreće, novi ljudi stradaju, kuće, putevi. Ozbiljnu pomoć teško je i očekivati jer ugroženo je veliko područje", mišljenja je Petrović.

I u Bakotiću su vidljive posljedice poplava. Nabujali potok Bukovac i razorna snaga vode nanijeli su velike štete u nekoliko domaćinstava. Ni oni najstariji ne pamte ovako nešto. Draganu Lukiću uništena je bašta, njive pod kukuruzom, okućnica, štala.

"Uništeno je sve što smo 60 godina stvarali. Koliko ja pamtim, potok nikada nije napravio ovakvu štetu, a sada u koritu ima kamenja koje je teško i nekoliko stotina kilograma. Ništa više nemam, ostale su mi tek dvije bundeve", priča Lukić.

U Bočinji je istoimena rijeka odnijela most koji vodi do kuća porodica Jeftić. Klizište prijeti da u potpunosti od centra ove mjesne zajednice odvoji naselje Mitrovići, a u potpunosti je uništena devastirana kuća Save Mijatovića.

"Rijeka Bočinja je plavila sve što joj se našlo na putu. Zabrinjava nas i klizište, šta će biti sa 40-tak kuća u Mitrovićima? Sve to čistimo sami, traktorima i motokultivatorima, ko šta ima. Ovo je katastrofa velikih razmjera", priča Boro Jeftić, predsjednik Vijeća MZ Bočinja.

Mještani upozoravaju na veliku opasnost od klizišta i u Krsnom Polju i Bočinji. Ugrožene su ne samo kuće i putevi, nego i ljudski životi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.