BIH

Stabilno na području Bijeljine, vodostaj Save i dalje raste

Velike štete od poplava

Fena

8.8.2014

 

Stabilizuje se situacija na područjima Bijeljine, koja su bila zaplavljena, a sve rijeke su se povukle u korita.

Međutim, vodostaj rijeke Save i dalje je u znatnom porastu, za 72 centimetra od jučer u 18.00 sati, dok je Drina u opadanju, potvrđeno je iz Civilne zaštite RS-a.

Vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici i dalje je u opadanju. Zaplavljeno je oko 150, a voda je ušla u 30 objekata. Oštećeno je više lokalnih puteva i jedan most na rijeci Mlječanici je srušen.

Ekipe za dezinfekciju su na terenu. Aktivirana su dva nova klizišta u naselju Mlječanica koja ugrožavaju putnu komunikaciju prema Banji Mlječanica.

U Prnjavoru je voda ušla u 26 privatnih i četiri poslovna objekta. Bujične vode su u naseljima Prisoje i Popovići uništile dva mosta, jedan drveni i jedan pontonski. I dalje su u prekidu putne komunikacije Gornji Vijačani - Ukrina i Gornji Vijačani - Prisoje.

Na magistralnom putu prema Derventi, u mjestu Donji Smrtići, odvija se samo teretni saobraćaj, a putnička vozila upućuju se alternativnim pravcima.

U općini Derventa i dalje je na snazi je vanredna odbrana od poplave. Vodostaj rijeke Ukrine je u opadanju. Naseljeno mjesto Jasenice i dalje je okruženo vodom, a iz pet stambenih objekata u naseljima Polje i Agići povukle su se podzemne vode. Angažovana je vatrogasna jedinica na ispumpavanju vode, dio jedinice za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, dio ljudstva preduzeća koja raspolažu mehanizacijom i dio oružanih snaga.

U Banjoj Luci je vodostaj Vrbasa u opadanju, a u naselju Česma uvedeno je dežurstvo na nasipu i angažovano je oko 20 pumpi za ispumpavanje vode.

U Čelincu i Kotor-Varošu rijeke su se vratile u korita. U Kotor-Varošu oštećen je dio puta Plitska - Liplje, ali i lokalni vodovod u Mjesnoj zajednici Vrbanjci.

U naselju Maslovare bujični potok potkopao je temelj jedne pilane. Na lokalnom putu Kotor-Varoš - Vagani - selo Ravne aktiviralo se klizište, pa je saobraćaj preusmjeren starim putem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.