BIH

Novi napad na Seferbegovu džamiju u Banjoj Luci: Oštećena dva nišana

Džematlije traže od policije da se stane u kraj provokacijama

M.DRAGOJLOVIĆ

9.8.2014


Nepoznate osobe oštetile su dva nišana na mezarju kod Seferbegove džamije u Banjoj Luci, a džematlije traže od policije da se stane u kraj provokacijama i uništavanju ove džamije.

 

Elmir Muftić, koji živi u blizini džamije, ispričao je za "Dnavni avaz" da su vjernici došli u džamiju na namaz i primijetili da su dva nišana teško oštećena.

 

- Radi se o mermernim nišanima i onaj ko je to uradio morao je više puta da udari kako bi oštetio kamen. Ovo je najnapadanija džamija u BiH, skoro svakog mjeseca imamo po jedan incident, rekao je Muftić.

 

 

On je dodao da je o ovom posljednjem slučaju obavještena policija, koja je obavila uviđaj. Nedavno je na ogradu džamije stavljena mrtva mačka, a u drugom slučaju je nepoznati počinilac urinirao na ulazu u džamiju.

 

- Svako malo imamo neki incident. Nedavno se dogodilo da je tokom namaza ušao polupijani čovjek i počeo nas provocirat. Na sreću, izbjegnut je veći incident. Ali, kome smeta nišan davnašnjeg imama Seferbegove džemije Ale efendije Kadunića, pita se Muftić.

 

Kaže da su tako nešto mogli uraditi samo ljudi poremećenog mentalnog sklopa. Na komšije iz ulice Duška Koščice ne sumnjaju jer je, kako kaže Muftić, ta ulica oduvijek je bila multietnička i takva je i ostala do danas.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.