BIH

Obilježena 21. godišnjica stradanja Bošnjaka u Mokronogama

Izgrađeno spomen obilježje kako bi zločin bio opomena generacijama koje dolaze

Fena

11.8.2014

 

U organizaciji Udruženja bošnjačkih porodica žrtava rata "Mokronoge 1992. - 1995." i Medžlisa islamske zajednice Tomislavgrad, u nedjelju je ispred spomen obilježja na padinama iznad naselja Mokronoge obilježena dvadeset prva godišnjica stradanja devetero civila bošnjačke nacionalnosti.

Prigodnu molitvu za stradale žrtve, uz prisutnost mještana te predstavnika vjerskog i društvenog života, predvodio je glavni duvanjski imam Edin efendija Kukić, uz prisutnost mostarskog imama Sulje efendije Cikotića, izaslanika mostarskog muftije.

Glavni duvanjski imam je za Fenu kazao kako se na ovaj dan prisjećamo svih nevino ubijenih Bošnjaka iz Mokronoga kod Tomislavgrada, gdje je njih devetero izvedeno iz porodične kuće i dovedeno na obližnje brdo gdje su ubijeni.

- Na ovom mjestu, izgradili smo spomen obilježje kako bi zločin i njegovi izvršitelji bili opomena generacijama koje dolaze. Na ovom mjestu je devet puta pobijeno čovječanstvo. Postoji mnogo nejasnoća o pitanju ovog zločina što nam, kao narodu, dodatno stavlja u obvezu da kroz obilježavanje godišnjica ustrajemo na traženju pravde za porodice žrtava i same žrtve - kazao je efendija Kukić.

On je pozvao sve ljude, bez obzira na vjeru i naciju, da posjete spomen obilježje u Mokronogmama i, kako je rekao, nauče historijsku lekciju o poštovanju i nepoštovanju ljudskog života kako bi se moglo početi graditi društvo bez nasilja i nepravde, odnosno društvo koegzistencije.

- Molimo Boga da našim žrtvama podari Džennet, njihovim porodicama strpljenje, snagu i praštanja nakon traženja oprosta, zločincima bar malo stida i pokajanja, a nama snagu da ne zaboravimo kako se nikome i nikada ne bi dogodilo zlo ovakvog karaktera - istaknuo je efendija Kukić.

Esad Tiro iz Udruženja bošnjačkih porodica žrtava rata "Mokronoge 1992.-1995" kazao je kako se obilježavanjem godišnjice stradanja želi poslati poruka kako se takve stvari više ne smiju događati.

- Trebamo doći do tog nivoa svijesti da čovjek poštuje čovjeka bez obzira kojoj vjeri, odnosno naciji pripadao; da se čovjek u punom smislu poštuje, a da je život samo u Božjim rukama - kazao je Tiro.

Komemoraciji u Mokronogama nazočila su izaslanstva kantonalni vlasti i općine Tomislavgrad, predvođeni ministrom Hikmetom Hodžićem i predsjednikom Općinskog vijeća Tomislavgrad Matom Kelavom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.