BIH

Stranka dijaspore BiH traži procesuiranje odgovornih za zločine u Banjoj Luci

Zahtjev upućen Tužilaštvu BiH

Fena

11.8.2014

 

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine podsjeća da za strašne zločine počinjene u Banjoj Luci tokom rata u BiH nije odgovarao niko osim haških osuđenika Radoslava Brđanina i Stojana Župljanina.

Za druge pojedince, koji su po tvrdnjama ove stranke također činili zlodjela, ona zahtijeva da ih Tužilaštvo BiH "stavi na dnevni red", dodajući da je nekažnjavanje zločina također zločin, kaže se u saopćenju Predsjedništva Stranke dijaspore BiH.

Ističe se da je Banja Luka od 1992. do 1995. godine bila jedno od "najvećih geta nesrpskog stanovništva i da je na tom području ubijeno oko 100 nedužnih Hrvata i 300 Bošnjaka".

- Postojala su i mjesta masovnog zatočeništva poput Malog logora, gdje su stotine ljudi bili zatočeni, tučeni, ponižavani. Nasmrt je pretučeno više građana, među njima i jedan maloljetnik iz Kotor-Varoši, navodi se u saopćenju Predsjedništva Stranke dijaspore BiH.

Iz te stranke podsjećaju, između ostalog, da su muslimanski i hrvatski vjerski objekti srušeni, a tragovi vandalskog divljanja očišćeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.