BIH

Inzko: Smrću fra Luke Markešića BiH je izgubila velikog patriotu

Odlazak materijalno skromnog, ali duhovno bogatog čovjeka

Fena

11.8.2014

 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko s velikom žalošću primio je vijest o smrti istaknutog teologa, profesora i predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine fra Luke Markešića.
 
- U ovim trenucima tuge, pridružujem se izrazima sućuti svima koji su poznavali fra Luku Markešića, kao i mnogima koji su ga poštovali i voljeli kao izuzetnog čovjeka - kazao je Inzko.

On je istakao ljudske vrline fra Luke, njegovu nepokolebljivu i hrabru borbu protiv svih vrsta nacionalizma i mržnje koji su unesrećili njegovu domovinu Bosnu i Hercegovinu koju je mnogo volio.

- Fra Lukine pozitivne ljudske osobine krasile su njegovo društveno i akademsko djelovanje. Odlaskom ovog materijalno skromnog, ali duhovno bogatog čovjeka, BiH je izgubila velikog borca za međureligijski dijalog, za pomirenje i za pravednost u bh. društvu. Izgubila je velikog patriotu - istakao je visoki predstavnik u BiH.  

Inzko je izrazio saučešće užoj i široj rodbini fra Luke Markešića, svim franjevcima Bosne Srebrene, a osobito franjevcima samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu koji su bili njegova duhovna porodica, saopćeno je iz OHR-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.