BIH

Ljetni kampovi za mlade iz područja pogođenih poplavama

Projekat uz podršku UN-a

Fena

11.8.2014

 

Više od 350 srednjoškolaca i srednjoškolki iz deset bh. općina i gradova koji su najviše pogođeni majskim poplavama će u periodu od 7. do 28. augusta imati priliku učestovovati na jednom od devet ljetnih kampova koji će biti održani na četiri lokacije - Una, Nacionalni park Kozara, Blagaj i Jahorina.

Kampove organizuju Udruženje građana ABC iz Bihaća, DON iz Prijedora, Omladinski klub Novi val iz Blagaja i Omladinska informativna agencija (OIA), a u okviru kampova su osmišljeni adekvatni programi kako bi mladi iz poplavljenih područja bar na nekoliko dana zaboravili na tešku svakodnevnicu.

Srednjoškolci će pored edukacije o ličnom razvoju, mirnom rješavanju konflikta, komunikacijskim vještinama, međukulturnom dijalogu, izgradnji povjerenja i poštivanju različitosti imati vremena i za sportske, rekreativne i zabavne aktivnosti.

Programom su predviđeni izleti, ali i društveno korisne aktivnosti, saopćeno je iz Razvojnog programa UN-a (UNDP).

Na kampovima će učestvovati mladi iz općina i gradova - Olovo, Maglaj, Doboj, Domaljevac, Orašje, Bosanski Šamac, Brčko, Bijeljina, Prijedor i Sanski Most.

Organizacija ljetnih kampova se realizuje u okviru zajedničkog projekta UN-a “Dijalog za budućnost: Promocija suživota i različitosti u Bosni i Hercegovini.“

Ured rezidentnog koordinatora UN-a je na inicijativu Predsjedništva BiH, zajedno s agencijama UNDP, UNESCO i UNICEF u julu 2014. godine počeo s implementacijom ovog projekta koji ima za cilj stvoriti prostor za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje mira u cijeloj zemlji, promovisati suživot i poštivanje različitosti putem obrazovanja i kulture s naglaskom na mlade.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a dva miliona američkih dolara za implementaciju projekta je obezbjeđeno iz UN Fonda za izgradnju mira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.