BIH

Bićo: Sutra zahtjev za smjenu ministra Emira Hrenovice

Za sutra zakazana hitna konferencija za novinare

Srna

12.8.2014

 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH (FBiH) Nedžad Bićo zakazao je za sutra u Sarajevu hitnu konferenciju za novinare na kojoj će zatražiti smjenu ministra privrede Kantona Sarajeva Emira Hrenovice.

 "Povod za ovaj potez i ponavljanje oštrog protesta zbog nerada Hrenovice jeste nedonošenje odluke o ostvarivanju i načinu isplate podsticaja poljoprivrednicima Kantona Sarajevo koja, zbog njegove opstrukcije, kasni već osam mjeseci", rekao je Bićo.

Prema njegovim riječima, Hrenovica, uprkos obećanja da će da će do kraja avgusta isplatiti podsticaje poljoprivrednicima, to još nije učinio, iako je to njegova zakonska obaveza bila da to uradi još početkom godine.

On ističe da, prema informacijama kojima raspolaže, Hrenovica sada želi da mijenja odluku, i to bez ikakvih konsultacija sa poljoprivrednicima.

"Hrenovica se sastaje sa predstavnicima zadruga i njima povećava budžet da bi oni povukli pare i da bi sa njima postigao `talove`. Odgovorno tvrdim da on ima `talove` od našeg novca, koji će okrenuti prema zadrugama, mada one iz Budžeta Federacije BiH imaju 250.000 KM!", kategoričan je Bićo.

On je podsjetio da su poljoprivrednici Kantona Sarajevo tražili da se upravo ta sredstva, planirana za zadruge, udruženja i podršku sajmovima, sada usmjere u fond pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli veliku štetu od posljednjih poplava.

Bićo je prošle sedmice na konferenciji za novinare u Sarajevu najavio da će, ukoliko ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica u roku od sedam dana ne potpiše odluku o podsticaju, poljoprivrednici tražiti njegovu smjenu i organizovati velike proteste pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo.

Bićo je tada istakao da Vlada Kantona na ime podsticaja poljoprivrednicima od budžetom predviđenih 3,7 miliona KM za ovu godinu još uvijek nije isplatila ni marku.

Istovremeno, Hrenovica je više puta u sarajevskim medijima ukazao na problem postojanja "enormnog broja udruženja i organizacija koje postoje samo da uzimaju novac od podsticaja, iako se uopšte ne bave poljoprivredom".
 
Hitna konferencija za novinare biće održana sutra ispred Hotela "Holidej" u Sarajevu, sa početkom u 12.00 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.