BIH

Na području općine Cazin registrirano čak 90 klizišta

Izbjegnute poplave, ali ne i pomjeranje tla

S. J.

12.8.2014

 

Iako su poplave većih razmjera ove godine zaobišle Cazin, ipak su obilne padavine dovele do pomjeranja zemljišta na brojnim lokacijama. Tako je na području ove općine trenutno registrovano čak 90 klizišta, od kojih je 40 aktivno. Ugroženo je 20 stambenih objekata, nekoliko saobraćajnica i izvorišta pitke vode.

 

Prouzrokovane štete se procjenjuju na milion maraka, a njihova će sanacija, bez pomoći sa višeg nivoa vlasti, biti gotovo nemoguća.

 

Do sada je u sanaciju nekoliko klizišta općina Cazin uložila 150.000 KM, a upućen je i zahtjev za pomoć Vladi USK –a u iznosu od 100.000 KM, na koji još nema odgovora.                                                   

 

- Neka klizišta su još uvijek aktivna, a neka smo pokušali sanirati hitnim mjerama, što smo i uspjeli. Procijenili smo štetu na svim klizištima i odradili sve što se tiče općinske Komisije za procjenu šteta. Proslijedili smo to Kantonalnoj upravi Civilne zaštite, koja je zajedno sa svojom komisijom, dala pozitivno mišljenje na to. Oni su to proslijedili Vladi Kantona, koja je to primila k znanju, ali nije donijela zaključak o isplati i pomoći općini Cazin tih sredstava, kako bi mi mogli nastaviti dalju sanaciju na tim klizištima – ističe Senad Ždralić, iz Službe za Civilnu zaštitu općine Cazin.  

 

Zahvaljujući na vrijeme pročišćenim koritima rijeka, rječica i potoka, u toku dugotrajnih kiša na širem području općine Cazin nije bilo poplava. Jedino je kratkotrajno bio poplavljen tek manji dio Šturlića, što bi kako navode u Civilnoj zaštiti najvjerovatnije bilo izbjegnuto, da je urađena regulacija vodotoka rječice Šturlave.       

 

 

                                                                                                                            

- Kad je u pitanju rječica Šturlava, mi smo napravili plan regulacije, odnosno pročišćavanja njenog korita, ali je bilo opstrukcije od strane pojedinih mještana i nismo mogli realizirati taj projekat. Zbog toga je i bilo došlo do manje poplave terena u Šturliću, pa se nadam da će nakon toga, ljudima proraditi svijest, kako bi općina preko Civilne zaštite mogla nesmetano pročišćavati vodotoke zajedno sa građanima, koji su dužni da čiste korita vodotoka preko svojih parcela – dodao je Ždralić.      klizišta                                                                                                                         

 

Brojka od 90 klizišta u Cazinu je alarmantna i poziva na što hitnije djelovanje.                             

 

- To je na žalost prevelik broj klizišta i ona se isključivo nalaze na ovim trusnim dijelovima od Šturlića prema Ćoralićima, u pojasu koji je već registriran kao kritičan i rizičan za građenje. Na žalost, ljudi nemaju gdje, pa i dalje tu grade svoje objekte, neki i bez pitanja struke, što dovodi do problema. Ulažemo napore onoliko koliko možemo da zaštitimo stambene objekte i to nam je i zakonska obaveza, ali bez pomoći viših organa, nećemo moći puno da uradimo –pojasnio je Ždralić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.