BIH

Tužilaštvo BiH u dva navrata onemogućilo inspekcijski nadzor

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH

Redakcija

13.8.2014

 

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini saopštila je danas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u dva navrata onemogućilo ovlaštenom službenom licu Agencije da izvrši inspekcijski nadzor u pogledu ispunjavanja obaveza propisanih Zakonom o zaštiti ličnih podataka od strane Tužilaštva, prenosi Onasa.

''Ovom prilikom naglašavamo da je Agencija izvršavajući planirane aktivnosti do sada izvršila nadzor u 15 tužilaštava u Bosni i Hercegovini, okružnim, kantonalnim, entitetskim i Brčko distriktu BiH. Osim od strane Tužilaštva BiH, ni jedno od kontrolisanih tužilaštava Agenciji nije osporilo pravo i ovlaštenje u vršenju nadzora, pozivajući se na nezavisnost. Naprotiv, iskazali su visok stepen kooperativnosti i interesa za ovo važno pitanje'', navodi se u saopštenju.

Kontrolnim aktivnostima u tužilaštvima u BiH su prethodile posjete predstavnika Eurojusta, u maju ove godine, kada je istaknuto da je zaštita ličnih podataka jedno od važnih uslova koje naša zemlja mora ispuniti prije potpisivanja Operativnog sporazuma sa Eurojustom.

Sporazum je ključan za istrage međunarodnog karaktera u kojim Eurojust ima ulogu koordinatora.

''Ovaj protivzakonit čin Tužilaštva prouzrokovati će štetne posljedice po BiH na putu evropskih integracija. Da stvar bude još gora, Tužilaštvo je protiv direktora Agencije zbog izvršenih inspekcijskih nadzora, pokrenulo istražni postupak jer ga sumnjiči za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja'', navodi se u saopštenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.