BIH

Komemorativni skup povodom smrti fra Luke Markešića

U amfiteatru Parlamenta Federacije BiH

A. Nu.

13.8.2014

 

U organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) i Samostana Sv. Ante, u amfiteatru Parlamenta Federacije BiH danas je održan komemorativni skup u znak sjećanja na istaknutog franjevca fra Luku Markešića, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, doktora znanosti i predsjednik HNV-a BiH, koji je preminuo 7. avgusta u 77 godini.

 

Komemorativnom skupu prisustvovao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, veliki broj članova HNV-a, zvaničnici, akademici i brojne druge osobe iz kulturnog i političkog života.

 

Franjo Topić predsjednik HKD "Napredak" istakao je da je odlazak fra Luka veliki gubitak za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu.

 

 

On je kazao da će fra Luka ostati upamćen i zbog brojnih društvenih angažmana, čime se svrstao u red vrlo važnih franjevačkih likova kroz slavnu provincijsku povijest.

"Fra Luka je bio vrijedan franjevac, svećanik koji je volio BiH, svoju crkvu, i svoj hrvatski narod. Kada je osjetio da su bosanski Hrvati ugroženi u svome opstanku onda se društveno i politički angažirao. Njemu je BiH bila važnija od svega. Želio je pomoći koliko može da bude bolje i Hrvatima, ali i čitavoj BiH", kazao je Topić.

 

Prisutnima se obratio i akademik Slavo Kukić, koji je istakao da će fra Luka ostati upamćen zbog mnogih dobrih stvari koje je učinio u životu.

"Sigurno je da će Fra Luka biti među onima koji će u memoriji naroda ove zemlje ostati dugo pohranjen. On je bio čovjek koji je volio ljude i uvijek je bio spreman pomoći bez obzira bez obzira kako se oni etnički izjašnjavaju, jesu li vjernici ili ne", kazao je Kukić.

 

Istakao je i da je fra Luka iznad svega volio ovu zemlju i zbog toga ga često nisu razumjeli, prije svega oni, kojima je ljubav prema ovoj zemlji uvijek nedostajala i oni koji su s njom uvijek imali neke druge planove.

 

"Na koncu, on je volio svoje hrvatske korijene. Ali on taj dio svog identiteta nije razvijao kroz mržnju prema drugima, izazivanjem frustracija i strahova u odnosu na druge, već oslanjanjući se na svog bližnjeg, na svog susjeda, sugrađanina",  naglasio je Kukić prisjećajući se lika fra Luke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.