BIH

Roditelji učenika iz Konjević-Polja sastali se s novom direktoricom škole

Sastanak bez rezultata

Fena

13.8.2014

 

Nakon što je Općinski sud u Srebrenici donio rješenje da Osnovna škola "Petar Kočić" iz Konjević-Polja mora uvesti nacionalnu grupu predmeta za djecu bošnjačke nacionalnosti, roditelji su prošle sedmice održali sastanak s novom direktoricom škole Oliverom Beatović.

- Ponudili smo joj našu pomoć, ali ona nam je rekla da bez saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ne može ništa učiniti, tako da smo opet na istom - kazao je Agenciji Fena jedan od roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja Muhizin Omerović.

On je dodao da je Beatović kazala da su oni podnijeli žalbu Okružnom sudu u Bjeljini te da ništa neće poduzimati bez rješenja tog suda.

- Oni jednostavno ne poštuju zakon, jer u rješenju koje je donio Općinski sud u Srebrenici piše da žalba ne odgađa izvršenje rješenja - kazao je.

Prema njegovim riječima, roditeljima ništa drugo ne preostaje nego da traže alternativna rješenja, a to su sati instruktivne nastave u Novoj Kasabi kao i u prošloj školskoj godini.

- Uradit ćemo sve da našoj djeci omogućimo da ne izgube novu školsku godinu, ali nalazimo se u vrlo nezavidnoj poziciji. Imamo nekoliko obećanja i to nam je jedina nada - zaključio je Omerović.

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja nisu pohađala nastavu u prvom polugodištu prošle školske godine, jer su njihovi roditelji zahtijevali od nadležnih institucija u Republici Srpskoj da djeci osiguraju nastavu na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Roditelji su svoja prava tražili i u Sarajevu, gdje su podigli šatorsko naselje ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR).

Nakon gotovo četiri mjeseca borbe, odlučili su 31. januara sklopiti šatore i vratiti se kući, poručivši da uklanjanje šatora ne znači kraj borbe za nastavu na maternjem jeziku za njihovu djecu. Nakon toga, djeca su pohađala sate instruktivne nastave u Novoj kasabi, a predmete su polagala u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.