BIH

Život mještana Željeznog Polja: Niko nas ne razumije!

Ustrajni i pored visokih temperatura održali mirni protest

R.Ag.

13.8.2014

 

 

Nezadovoljni rješenjima koja su donijeli vijećnici Općine Žepče na vanrednoj sjednici Vijeća, stanovnici Željeznog Polja, koji su ostali bez domova u majskim klizištima i danas su na  temperaturi od preko 32 stepena mirno protestovali pred zgradom Općine Žepče. Okupljeni su isključivi kod svojih zahtjeva i poručuju da neće napustiti prag zgrade Općine dok lokalna vlast ne pokrene postupak dodjele državnog zemljišta za gradnju stambenih objekata. Kažu kako njihovi domovi i zemljište koje su izgubili vrijede više od 4.000 maraka koliko Općina nudi da bi riješila njihov stambeni i egzistencijalni problem. 

 

Elvir Čizmić koji već šest dana čeka pred Općinom rješenje svog životnog problema kaže kako je neshvatljivo da općinske vlasti troše novce  iz budžeta na kupovinu placeva, a državne zemlje ima.

 

Elvir Čizmić: Ne mogu da shvatim da nas niko ne razumije


- Nećemo otići dok nam se ne dodijeli državno zemljište, a državne zemlje na Općini ima. Njihove prijedloge ne prihvatamo. Trpaju nas u dijelove Željeznog Polja koji su neispitani.  Evo konkretno na mojoj parceli piše da je za gradnju, a nikad nije bila za gradnju. Čak nekad davno bila je proglašena crvenom zonom,  a sad se proglašava sigurnom, a visini nad klizištem. Ne mogu da shvatim da nas niko ne razumije jer mi ne smijemo da živimo gore. Ja prvi ne smijem sa porodicom. Kad kiša pada ljudi bježe iz mjesta koja nisu pogođena klizište, a da mi živimo u okolici Šahmana koji su pod klizištem potunuli - kaže Čizmić i dodaje da  nastavlja dalje sa prostestima sve do ispunjenja njihovog glavnog zahtjeva, a tiče se dodjele državnog zemljišta za sve koji su izgubili domove.


Sead Čizmić, koji je sa motokultivatorom došao pred Općinu, kaže da ga je jučer nakon televizijskog priloga zvao donator da mu gradi kuću.

 
- Donatora ima, a gdje ću ja za 4.000 maraka koliko nam nudi Općina naći plac, a da je na sigurnom. Mogu ga kupiti u Željeznom Polju polju tamo gdje su siline. Mi ne idemo odavde. Ako bude potrebno dovući ću kamp kućicu i dijete ću slati u školu odavde ispred Općine, jer mi je to sigurnije i bezbjednije - kaže Čizmić.

 

 

Sead Čizmić: Ne idemo odavde


Derviša Mujić iz sela Balačića također je protestvovala pred zgradom Općine. Kaže kako zima ide, kuća oštećena i nesigurna za stanovanje, drva nema, a tjeraju ih, kako kaže da se vraćaju.


- A gdje sine moj? Evo sad izašli ovi iz Općine i galame na nas da idemo kućama. Zar misle da je meni starici drago da ovdje na ovoj vrelini gdje bije iz neba i iz zemlje sjedim, da se neko smiluje i pokrene procedure da nam dodijele tu državnu zemlju gdje ćemo opet  biti svi skupa na jednom mjestu - ističe nena Mujić.

Derviša Mujić: Zar misle da je meni starici drago da ovdje na vrelini sjedim

 

Mirzeta Mujić  iz sela Balačića koje je proglašeno crvenom zonom ističe da čim kiša padne u strahu bježi  iz sela. I tako već nekoliko puta. Ode u selo pa se vraća i pita se dokle će tako moći.


Mještani kažu kako mašine rade na prohodnosti glavnog puta za Željezno Polje, ali rijeka koja stalno nanosi mulj i pijesak usporava mašine da brže djeluju na njegovoj prohodnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.