BIH

Odbijen još jedan zahtjev Karadžića za ponavljanje suđenja

Odluka Haškog suda

Srna

14.8.2014

 

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da njegovo suđenje počne iznova zbog kašnjenja u objelodanjivanju dokaza Haškog tužilaštva, jer optuženi nije "dokazao da su kašnjenja Tužilaštva negativno uticala na odbranu".

"Vijeće je preduzelo više mjera da osigura da pripreme optuženog za suđenje nisu usporene i da kumulativni efekt kašnjenja u objelodanjivanju dokaza nije kompromitovao njegovo pravo na pošteno suđenje", navodi se u odluci sudije O-Gon Kvona, koji je odbacio zahtjev Karadžića.

U odluci se dodaje da je u skladu sa tim Vijeće nekoliko puta prekinulo suđenje, odgodilo saslušanje svjedoka, naredilo Tužilaštvu da objelodani sve dokaze i zahtijevalo izvještaje o objelodanjivanju.

Karadžić je zatražio da njegovo suđenje počne iznova, jer Haško tužilaštvo stalno kasni s objelodanjivanjem dokaza odbrani.

Tužioci su odgovorili da Karadžić uveličava problem s kašnjenjem objelodanjivanja dokaza i da njegov zahtjev zbog toga treba biti odbačen.

Tražeći novo suđenje, optuženi u stvari traži ponovo pozivanje svih svjedoka, navodi se u odluci.

"Iako je optuženi podnio više zahtjeva za ponovnim pozivanjem svjedoka na osnovu kršenja procedure objelodanjivanja dokaza Tužilaštva, on nijednom nije dokazao da je objelodanjeni materijal bio od takvog značaja da je potrebno ponovo pozivati svjedoke", navodi se u odluci.

Nakon što je istu odluku donijelo u septembru prošle godine, ovo je drugi put da je Sudsko vijeće odbilo Karadžićev zahtjev za novo suđenje zbog problema s objelodanjivanjem dokaza.

Dokazni postupak na suđenju Karadžiću završen je ove godine, a iznošenje završnih riječi zakazano je za 29. septembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.