BIH

Vatrogasci USK će tužiti općinske organe uprave

zbog uskraćenih prava

Onasa

16.8.2014

Samostalni sindikat vatrogasaca Unsko-sanskog kantona (USK) odlučio je da, u saradnji sa Centrom za građanske slobode (CGS) iz Livna, u sklopu projekta "Radimo zajedno za radnička prava" pokrene aktivnosti na pripremama za pokretanja tužbi vatrogasaca prema općinskim organima uprave, s ciljem ostvarivanja uskraćenih prava po osnovu dodataka za posebne uslove rada, noćnog rada, rada u dane praznika, rada u neradne dane, prekovremenog rada i pasivnog dežustva.
        
"Na ovaj korak odlučili smo se nako što projektom 'Alarm 2014.', koji je podržala Ambasada Švedske u BiH, nismo uspjeli nagovoriti općinska vijeća i načelnike da uklone diskriminirajuće elemente u općinskim aktima prema vatrogascima, u odnosu na Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu", saopćio je ovaj sindikat.
        
Dodaju da "u periodu od donošenja i stupanja na snagu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu na prostoru USK, implementacija odrebi koje tretiraju prava profesionalnih vatrogasca, iz radno-pravnih odnosa, opstruirana je ili realizirana djelimično, na štetu vatrogasaca".
        
Kako je saopćeno, "problemi u implementaciji Zakona nastaju prilikom donošenja Odluka i Pravilnika o plaćama i naknadama, koje donose općinska vijeća i načelnici, a koji u pravilu nude površna, djelomična ili po Zakonu neutemeljena rješenja.
        
"Takvim pristupom implementaciji, profesionalni vatrogasci kao uposlenici općina na prostoru USK-a stavljeni su u nepovoljniji i diskriminirajući položaj u odnosu na zakonske odrebe i druge osobe uposlene u općinskim organima uprave", poručili su iz Samostalnog sindikata vatrogasaca USK.
        
Naveli su da su jedini pozitivniji primjeri implementacije Zakona o zaštiti požara i vatrogastvu općine Cazin i Bosanska Krupa.
        
"Samostalni sindikat vatrogasaca USK nastojao je od osnivanja, koristeći sve zakonske mogućnosti, ostvariti utjecaj na općinske načelnike da u skladu sa svojim ovlastima izvrše usaglašavanje općinski akata, međutim do danas u većini općina nismo naišli na razumjevanje", navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.