BIH

Ćosić: Tražimo prenamjenu donacije za održivi povratak

Udruženje "Povratak"

Srna

16.8.2014

Udruženje građana "Povratak" iz Brčko distrikta zatražiće od Savjeta ministara BiH da odluku o prenamjeni donacije Kine u poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi za pomoć poplavljenim područjima u BiH promijeni za prvobitnu svrhu, odnosno za održivi povratak, najavio je danas predsjednik ovog udruženja Miroslav Ćosić.
 
On je objasnio da je, u okviru projekta "Pomoć za održivi povratak", kineska Vlada donirala traktore sa priključnom mehanizacijom, te opremu za proizvodnju u stočarstvu, ali da je Savjet ministara BiH nakon izbijanja majskih poplava, odlučio da se ta donacija usmjeri na pomoć oštećenim domaćinstvima.

"Ukoliko je naš zahtjev nemoguć, tražićemo da Savjet ministara dozvoli Vladi distrikta da sama uspostavi svoje kriterijume za raspodjelu mehanizacije i opreme, te da objavi javni poziv u skladu sa stvarnim potrebama", rekao je Ćosić novinarima.

On je napomenuo da nijedno domaćinstvo prilikom poplava u distriktu nije pretrpjelo štetu u poljoprivrednoj mehanizaciji.

"Stoga, ako je nemoguće ispunjenje naših prethodnh zahtjeva, molimo da se kod raspodjele traktora, priključaka i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, prioritet stavi na povratničko i ratom raseljeno stanovništvo u poplavama pogođenim područjima", rekao je Ćosić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.