BIH

Izetbegović uklonio Osmanovića i postavio svog savjetnika Ramića!

Kompenzacijske liste

Redakcija

18.8.2014

 

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ne prestaje sa čistkom kadrova bliskih predsjedniku Sulejmanu Tihiću, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, Izetbegović je, kako je potvrđeno agenciji NAP iz više izvora, sa kompenzacijske izborne liste u koaliciji „Domovina“, uklonio Adila Osmanovića, potpredsjednika SDA. Umjesto njega, na kompenzacijskoj listi se našao Edin Ramić, Izetbegovićev savjetnik u kabinetu u Predsjedništvu BiH.  

Da Osmanovića nema na kompenzacijskoj listi, a da je tu Ramić potvrdio je i Almir Salihović, koordinator koalicije 1. mart, koja je vodila dogovore o zajedničkom nastupu stranaka iz FBiH na izborima u manjem bh. entitetu.

Kako nezvanično saznaje agencija NAP, iako je ranije bilo dogovoreno da Osmanović bude na kompenzacijskoj listi, u zadnjem trenutku napravljena je izmjena pa je Vinko Jakić, pravni zastupnik koalicije Domovina predao Centralnoj izbornoj komisiji listu na kojoj je Ramić umjesto Osmanovića.

Inače, potpredsjednik SDA Osmanović koji je prije nekoliko sedmica reagirao zajedno sa još pola predsjedništva SDA zbog samovolje Izetbegovića te zatražio da se stranka vrati djelovanju na principima konvencije i dogovora, nosilac je liste SDA za Narodnu skupštinu RS u Izbornoj jedinici 5. No, kako inače mali broj Bošnjaka uopće živi i glasa u RS, kompenzacijske su liste nekada važnije od onih oficijelnih, jer donose kompenzacijske mandate.   

Iako je Osmanović etablirani političar koji je redovno osvajao značajan broj glasova, njegovo uklanjanje sa kompenzacijske liste je faktički pokušaj njegove političke eliminacije i, posebno, smanjenja utjecaja u SDA uoči Kongresa ove stranke koji slijedi na proljeće.

S druge strane, Izetbegoviću bliski Ramić je nosilac liste za NSRS u Izbornoj jedinici 7.

Na Općim izborima 2002. godine bio je kandidat SDA za Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS), ali nije izabran – dobio je 1.127 glasova. Dvije godine kasnije, sa 1.180 glasova je izabran za načelnika Općine Osmaci. Tu je funkciju obavljao do kraja 2006. godine, kada je na referendumu opozva, prenosi NAP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.