BIH

Počeli svakodnevni protesti radnika: Pitamo Vladu treba li im industrija?

Obespravljeni radnici propalih firmi pred Vladom TK-a

M.Ahmedić

18.8.2014


Oko pedest obespravljenih radnika propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona, organiziranih kroz Sindikat „Solidarnost“, danas su pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona održali mirne proteste.

Radnici se svake srijede u devet sati okupljaju ispred Kantonalnog suda i tužilaštva u Tuzli, u znak revolta zbog sporosti rada pravosuđa u rješavanju predmeta kriminalne privatizacije firmi, ali u poslijednje vrijeme i zbog, kako kažu, nerada Vlade TK-a.

U srijedu, 13. augusta, obespravljeni radnici su najavili da će od ponedjeljka, 18. augusta, početi sa održavanjem svakodnevnih protesta ispred Kantonane vlade sve dok im se ne riješe njihovi problemi, što su danas i učinili.

- Jutros od osam sati smo ovdje, ništa se ne mijenja. Laž i samo laž. Jutros smo bili kod ministra industrije Mulage Fejzića, ali ništa. Sad im sporna revizorska kuća, moraju naći tu kuću da bi dionice Dite pripale Vladi. A kad mu postavimo pitanje kad će biti prenesena Dita u vlasništvo Vlade, ne zna. Niko ne zna. A, premijer Umihanić je na godišnjem do srijede i to je sporno - izjavio je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika „Dite“.

Kazao je da su do sada Vladi bile sporne dionice, a sada, kako kaže, sporna revizorska kuća, kako bi postala vlasnik Dite, uvijek nešto, te da su ministri u Kantonalnoj vladi samo kunići koji rade po nečijoj direktivi.

Predsjednik Sindikata „Solidarnosti“ Sakib Kopić je kazao da je sada ova Vlada Tuzlanskog kantona još gora od Čauševićeve vlade.

- Pitamo Vladu treba li im industrija, ako ne treba idemo svi na budžet, pa neće oni što ništa ne rade imati četiri do pet hiljada platu za nerad. Nego bi se te pare raspodijelile na nas sve. Pobunili su se što smo kazali da ova nova Vlada nje ništa bolja od Čauševićeve. Sada kažemo da nije bolja, ali jeste još gora - zaključio je Kopić.

Radnici poručuju Kantonalnoj vladi da će svakodnevno dolaziti na mirne proteste, sve dok se ne riješe njihovi problemi, te da ako ubrzo ništa ne poduzmu krenut će sa radikalnijim mjerama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.