BIH

Radnici uništenih firmi s područja TK: Vlada za pet mjeseci nije ništa učinila

Protesti dok se ne riješe zahtjevi

Fena

19.8.2014

 

Radnici propalih firmi s područja Tuzlanskog kantona, organizirani kroz Sindikat solidarnosti, najavljuju svakodnevne proteste ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona sve dok se ne riješe njihovi zahtjevi.

 

Danas se nisu okupljali jer je premijer na godišnjem odmoru, ali će to sigurno činiti kada se prvi čovjek Vlade TK odmori. 


- Vlada TK nije ništa učinila, a prošlo je već pet mjeseci. Ova vlada je gora od Čauševićeve vlade - ocijenio je potpredsjednik Štrajkačkog odbora "Dite" Hrustan Muminović.

Navodi da radnici čuvaju fabriku 24 sata te da je u "Diti" napravljen kriminal u vrijednosti od 41.700.000 KM za koji niko nije odgovarao.

- Da sam ja ukrao jedno drvo sada bih bio u zatvoru. Tri godine nemamo plate, četiri nam godine nam nije uvezan radni staž, pa gdje smo mi?! Vode me kao radnika, ali ja nisam ni radnik ni socijalni slučaj - kaže Muminović.

Smatra također da Sud i Tužilaštvo ništa ne rade, te da "direktori slobodno hodaju, kao da je ovo normalna država, dok pojedine od radnika hapse, privode i saslušavaju".
 
Protesti će se odvijati i pred sudom u Tuzli, mada, kako tvrdi Muminović, od toga nema koristi "jer je premijer na godišnjem odmoru dok radnici nemaju novca niti znaju kako će djecu poslati u školu".
 
- Sindikat solidarnosti podržava radnike "Dite" koji će svakodnevno pred Vladom TK protestirati dok se ne riješi njihov poblem. Inače, Sindikat podržava svaku akciju radnika koji se bore za svoja prava. Juče smo podržali prosvjetare. Sasvim je normalno da se moramo boriti za radnička prava - kaže Enes Tanović iz Sindikata solidarnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.