BIH

Korićanske stijene: Dževad Smajić pozvao prijedorske policajce da olakšaju dušu i progovore

Sjećanje na 200 ubijenih logoraša

K. K.

21.8.2014

 

U organizacija Saveza logoraša BiH i Regionalnog saveza logoraša Banja Luka danas je na Korićanskim stijenama na Vlašiću bacanjem 200  ruža obilježena godišnjica velikog zločina. Na tom mjestu 21. augusta 1992. godine pripadnici Interventnog voda prijedorske policije izdvojili iz konvoja, a potom strijeljali oko 200 muškaraca, prijedorskih civila, logoraša, uglavnom Bošnjaka.

Ni loše vrijeme praćeno kišom nije spriječilo porodice žrtava, udruženja logoraša iz svih krajeva BiH da odaju počast žrtvama velikog zločina.

Dževad Smajić jedan od preživjelih iz prijedorskog konvoja smrti pozvao je danas pripadnike prijedorske policije, da otvore dušu i ispričaju šta se tog 21. augusta dešavalo na Korićanskim stijenama. Dževad je spletom okolnosti izbjegao strijeljanje iznad provalije duboke 300 metara.

 

Dževad Smajić pozvao policajce da progovore (Foto: K. Kavazović)

 

- Sa autobusa i kamiona je skinuto oko 250 ljudi. I ja sam bio jedan od njih. Nakon toga su ponovo počeli da utovaraju ljude u autobuse, navodno za razmjenu. Mene je jedan policajac vratio u kamion i igrom slučajeva ja sam ostao živ, a ove kolege nisu imale tu sreću – govori Dževad Smajić.

Sjećanje na žrtve zločina na Korićanskim stijenama ove godine organizovao je Savez logoraša BiH, a po prvi puta bio je postrojen i Počasni vod Oružanih snaga BiH. Na ovaj način želi se dati poseban značaj žrtvama ovog velikog zločina, kazao nam je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza jer Korićanske stijene jedno su od 657 mjesta na kojim su stradali logoraši.

Prema prijavama porodica na Korićanskim stijenama ubijeno je 196 osoba, a do sada je na osnovu DNK analize utvrđen identitet 118 žrtava, dok je zvanično identifikovano 96 žrtava potvrđeno je iz Instituta za traženje nestalih BiH.

Za dalje procesuiranje ovog i drugih zločina neopohdno je osigurati svjedoke naglašava Sabahudin Garibović, predsjednik regionalnog saveza logoraša i jedan od preživjelih iz konvoja smrti koji je išao ka Korićanskim stijenama.

Za zločin na Korićanskim stijenama Haški tribunal i Sud BiH na višegodišnje zatvorske kazne osudili su deset bivših prijedorskih policjaca.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.