BIH

Razgovarali čelni ljudi državnih tužilaštava BiH i Hrvatske

Delegacije predvodili Salihović i Cvitan

Redakcija

21.8.2014

 


Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sastao se sa najvišom delegacijom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, na čelu sa glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom.

Ovo je prva službena posjeta Cvitana Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, nakon imenovanja na funkciju čelnika DORH-a.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji tužilaštava dvaju zemalja, a također, tužilaštva već duže od godinu sarađuju i na osnovu Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji je potpisan u Sarajevu, u mjesecu junu prošle godine, uz podršku struktura Evropske unije u BiH.

U proteklom periodu, tužilaštva BiH i Hrvatske sudjelovala su i koordinirala više združenih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala u regionu, koje su se odnosile na predmete međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, krijumčarenja ilegalnih emigranata, krivotvorenja novca i drugih teških oblika organiziranog kriminala.

Saradnja dvaju tužilaštava iznimno je bitna na regionalnom i međunarodnom nivou u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i zbog zaštite granica i sprečavanja prekograničnog kriminala, jer je Republika Hrvatska od prošle godine članica EU, a Bosna i Hercegovina je u procesu približavanja evropskim integracijama u kojem je uspostava vladavine prava jedan od najvažnijih prioriteta za proces priključenja.

U narednom periodu tužilaštva će nastaviti koordinirati zajedničke aktivnosti i združene akcije protiv organiziranog kriminala, u kojima će sudjelovati više policijskih agencija u obje države, jer organizirani kriminal zahtijeva odlučan i organiziran odgovor tužilačkih i policijskih struktura.

Tokom sastanka, Salihović i Cvitan istakli su da će se intenzivna saradnja nastaviti u narednim mjesecima, a javnost i građani rezultate ove saradnje moći će vidjeti nakon što se realiziraju aktivnosti u konkretnim predmetima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.