BIH

Maglajska biblioteka otvorila vrata čitaocima

Više do tri mjeseca nakon poplave

M. Čabrić

21.8.2014

 

Više od tri mjeseca nakon katastrofalne poplave koja je zadesila Maglaj, biblioteka u ovom gradu je ponovo otvorila vrata čitaocima. Od 40.000 naslova, poplava je uništila gotovo 30.000. Zahvaljujući dobrim ljudima biblioteka danas raspolaže sa oko 27.000 naslova. Na skromnoj svečanosti upriličenoj u djelimično obnovljenim prostorima biblioteke, uručene su zahvalnice – od mladića iz tešanjskog sela Mrkotić koji su među prvima priskočili u pomoć u čišćenju objekta, do izdavačkih kuća, biblioteka i pojedinaca.


- Sve što smo imali na računu odmah smo usmjerili kao pomoć maglajskoj biblioteci. To je nekih pet-šest hiljada maraka – kazao je  Miro Petrović, predsjednik Fonda za bibliotečku djelatnost FBiH.


Uz bibloteke različitog ranga i ustroja iz cijele BiH, ni izdavačke kuće nisu ostale po strani.


- Mi smo tokom Trećeg ramazanskog festivala knjige prikupili 905 različitih naslova knjiga. To je ogroman broj za jednu biblioteku. To je prvi kvalitet, a drugi kvalitet je to što su knjige, uslovno rečeno, najtraženija roba za biblioteku – kazao je Ajet Arifi, direktor IK „Konektum“ iz Sarajeva.


Pomogli su i studenti Pedagoškog i Pravnog fakulteta iz Bihaća, kao i Radio-Bihać koji su, u združenoj akciji za maglajsku biblioteku prikupili preko 3.000 naslova.


Među brojnim pojedincima i slobodnim umjetnicima koji su pomogli u obnovi biblioteke u Maglaju je i slikarica Adrijana Todorović Panjeta koja je, uz podršku galerije "Boris Smoje" organizirala akciju prikupljanja hiljadu knjiga i pribora za uništeni Dječiji kutak u maglajskoj biblioteci.
Nakon više od tri mjeseca biblioteka u Maglaju je otvorila vrata za čitaoce. Posla je još mnogo. No, novca neće nedostajati jer je, čini se u pravom trenutku pomoć pružila i Norveška ambasada u našoj zemlji.


- Projekat je vrijedan 25.000 maraka. I zapravo on nam omogućava da dođemo i do osnovne tehnike, da završimo uređenje prostora, da kupimo namještaj, da napravimo jedan divan kutak za djecu, tako da će biblioteka raditi u punom kapacitetu – kazala je Nina Salkić, direktorica Opće biblioteke Maglaj.  


Maglajlije su s radošću pozdravile ponovo otvaranje biblioteke, a sugrađanka, koja je insistirala na anonimnosti je za ovu priliku napravila veličanstvenu tortu u obliku knjiga.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.