BIH

Humana akcija: Mjesna zajednica gradi kuću porodici Ajke Pjanić

Četveročlana porodica živi u dotrajaloj kući

S. J.

22.8.2014

Rukovodstvo cazinske MZ Pjanići pokrenulo je ovih dana aktivnosti na izgradnji kuće četveročlanoj porodici Ajke Pjanić, koja živi u dotrajalom i dosta nesigurnom objektu. Radi se o samohranoj majci troje maloljetne djece, sa kojima živi bez ikakvih primanja u kući „šeperuši“ izgrađenoj dosta davno od zemlje i drveta, koja je više prijetnja za njihove stanovnike, nego siguran dom. Stara kuća je dotrajala, bez mogućnosti sanacije, pa je izgradnja nove kuće jedino rješenje, kojim će se otkloniti najveći problem koji ima ova četveročlana socijalno ugrožena porodica. Uz to, Ajkino zdravlje je narušeno i neophodno joj je liječenje. Bez pomoći komšija, Mjesne zajednice, humanih ljudi, ali i šire društvene zajednice, problem kalitetnog zbrinjavanja ove porodice teško će se riješiti.                                                     

- Imamo predračun od firme „Dola“ iz Cazina za izgradnju nove kuće i on iznosi 25.000 KM. Jedan broj naših mještana, koji žive i rade u inostranstvu, već se javio sa željom da pomognu ovu akciju. Pozivam sve humane ljude, institucije i građane da pomognu koliko mogu, kako bi zajedničkim snagama izgradili novu kuću ovoj porodici i tako je smjestili na sigurno – rekao je Asim Pjanić, predsjednik MZ Pjanići.

Obzirom da su do sada uspješno okončali veliki broj akcija, mještani Pjanića su uvjereni, da će i ova akcija proteći bez većih poteškoća.

- Pjanići su jedna od najuređenijih mjesnih zajednica općine Cazin i svaki projekt, koji smo do sada zajedno organizirali, bio je uspješan. Siguran sam, da ćemo uspješno privesti kraju i ovo humano djelo – dodao je mještanin Esad Pjanić.                                        

U MZ Pjanići naglašavaju da im je cilj, da uz pomoć naroda, ovoj četveročlanoj porodioci sagrade novu kuću prije zime. Apeliraju na sve koji mogu, da se uključe u ovu humanu akciju.                                                                                                                         

San i java                            

ajka-sa-pokretacima-akcije

Ajka Pjanić sa pokretačima akcije                                                                              

Ajka i njena djeca priželjkuju siguran dom i kako kažu, toplu sobu. 

- Dobri ljudi hoće da nam pomognu, a nama ovo sve još uvijek izgleda kao san u koji je teško povjerovati. Teško je nabrojati sve probleme koje trenutno imamo, ali najveći nam je stara i dotrajala kuća, kroz koju puše na sve strane. Sanjamo da imamo novu kuću i siguran krov nad glavom, te sobu koju možemo zagrijati zimi. Tada bi puno lakše nastavila svakodnevnu borbu za preživljavanju –pojašnjava Ajka Pjanić, samohrana majka troje malodobne djece, na čijem se licu vide tragovi teškog života kojim živi.                                     

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.