BIH

Njemački ministar privrede Gabriel pozvao BiH i druge države da snažnije pristupe EU intergracijama

NA LICU MJESTA U Berlinu počela konferencija o zapadnom Balkanu

Amil DUČIĆ (Specijalni izvještač "Dnevnog avaza")

28.8.2014

U sali ministarstva privrede i energije Njemačke u Berlinu jutros je počela cjelodnevna konferencija o zapadnom Balkanu.

Konferenciju je prigodnim govorom otvorio njemački ministar privrede i energije Sigmar Gabriel, kazavši da zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i BiH, samo ukoliko ozbiljno pristupe procesu intergracija EU, mogu očekivati stabilnost i razvoj svoje ekonomije.

Istakao je kako budućnost zemalja Balkana leži u EU, što je i zaključak sa samita iz Soluna iz 2003. godine. Ovaj zaključak, dodao je, vrijedi i danas.
Gabriel je potcrtao da čak 83 posto anketiranih njemačkih privrednika vjeruje da se isplati investirati u države jugoistočne Evrope.

-Ovo je jedan odlična temelj na kojem možemo upostavljati konkretnu saradnju. Njemačka je spremna da svojim kreditima i investicionim ulaganjima bude još više povezana sa područjem jugoistočne Evrope. Kako bi se to desilo njemačkim i drugim stranim investitorima u tim zemljama treba obezbijediti pravnu sigurnost - kazao je Gabriel.

Inače, na ovoj konferenciji u ime BiH učestvuje ministar vanjske trgovne i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić. Predviđeno je da učesnici konferencije razmijene iskustva u oblastima energije, tehnologija i infrastrukture, zatim privredne saradnje. Također, ministri će na konferenciji razgovarati i o mogućnostima poticanja zapošljavanja, te povećanja investicija.

U popodnevnim satima u Berlinu se očekuje dolazak predsjednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosoa, te evropskog komesara za proširenje EU Štefana Fuelea.

Sastanak ministra vanjskih poslova Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera sa ministrima vanjskih poslova iz deset država održat će se u tri sata popodne. Tom sastanku će prisustvovati i komesar Fuele. Kada je riječ je šefovima diplomatija država Balkana očekuje se dolazak Ditmira Bushatija (Albanija), Zlatka Lagumdžije (BiH), Envera Hodže (Kosovo), Vesne Pusić (Hrvatska), Nikole Popovskog (Makedonija), Igora Lukšića (Crna Gora), Ivice Dačića (Srbija), Karla Erjaveca (Slovenija), a ovom sastanku će prisustvovati i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurtz.

Nezvanično, na sastanku se, između ostalog, očekuje diskusija o kriznim situacijama koji se odnosne na Ukrajinu, te tzv. Islamsku državu u Iraku, a zbog kojih se očekuje konkretna intervencija zemalja EU.

Nakon toga će njemačka kancelarka Anegla Merkel održati sastanak sa premijerima balkanskih država među kojima je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.