BIH

Tužili Vladu KS i traže da im plati 124 miliona KM

Preduzeće gomila gubitke još od 2005. godine

J. GAZIJA

28.8.2014

Preduzeće GRAS podnijelo je tužbu protiv svog osnivača Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u iznosu od oko 124 miliona KM. Razlog za tužbu su neusklađivanje cijene usluga još od 2005. godine s ekonomskom cijenom poslovanja, neisplaćivanje po ekonomskoj cijeni subvencionirane karte te neredovno isplaćivanje planiranog iznosa za subvencionirane kategorije.

Pet tačaka

Prema riječima Besima Hamidovića, predsjednika Nadzornog odbora GRAS-a, od 2005. godine konstantno je pravljen gubitak u prosjeku od 19 do 25 miliona KM godišnje.

-Ove godine taj gubitak je dosegao do nevjerovatnih 154 miliona KM. Vlada KS preko svog Pravobranilaštva uputila je odgovor na tužbu Općinskom sudu u Sarajevu, a sada čekamo dalji postupak - kaže Hamidović.

Jake snage su radile na tome da GRAS dođe u ovu situaciju. Imamo snage da im se suprotstavimo i uspjet ćemo u tome. GRAS je u vlasništvu svih građana, ne samo pojedinaca, kaže Hamidović.

Kako navodi Hamidović, na prijedlog Ministarstva za saobraćaj KS, na čijem čelu je Jusuf Bubica (BPS), Vlada KS je nakon podnošenja tužbe povukla poteze koji su opasni za egzistenciju GRAS-a.

- Čelnici Vlade donijeli su zaključke u pet tačaka, jer su u bojazni da će izgubiti spor, kako bi zaštitili imovinu Kantona te primijenili Zakon o komunalnim preduzećima. Za GRAS su opasni zaključci pod brojem četiri i pet u kojima se navodi da je preduzeće već duži period platežno nesposobno i da ne stiže izmiriti obaveze prema povjeriocima. Također, zadužili su Pravobranilaštvo KS da na osnovu utvrđenih činjenica dostavi mišljenje Vladi i Skupštini KS, kako bi predložili mjere i regulirali nastalu situaciju - kaže Hamidović.

Trećina kapitala

On pojašnjava da na ovaj način Vlada želi primijeniti član 193. Zakona o komunalnim preduzećima u kojem stoji da će, ukoliko akumulirani gubitak dostigne visinu jedne trećine kapitala (a u GRAS-u je veći od kapitala), razmotriti da li će preduzeće nastaviti, odnosno prestati s radom ili će se izvršiti njegova likvidacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.