BIH

Države regije preuzele odgovornost u traženju nestalih

Izetbegović, Nikolić, Josipović i Vujanović potpisali deklaraciju

M. H.

29.8.2014

Predsjednici zemalja regije danas su u Mostaru, u prisustvu predstavnika porodica nestalih te brojnih zvanica, potpisali "Deklaraciju o ulozi države u rješavanju pitanja nestalih usljed oružanih sukoba i povreda ljudskih prava".

Potpise na ovaj dokument stavili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, te predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.  

Osnovni cilj ove Deklaraciju jeste istaknuti primarnu odgovornost državnih vlasti u rješavanju pitanja nestalih te naglasiti potrebu da se osigura usklađenost primijenjenih mehanizama i metoda sa standardima ljudskih prava i principima vladavine zakona.

Ova međunarodna deklaracija, složili su se svi, jeste historijski dokument koji po prvi put definira odgovornost država u traženju nestalih.

Josipović je kazao kako su danas njegove misli s porodicama nestalih te je naglasio kako svi imaju moralnu i pravnu odgovornost da okončaju neizvijesnost porodica  nestalih i umanje njihovu bol.

- Ova deklaracija je važan korak da se svi zajedno dodatno obvezujemo pomoći u traganju za istinom. To je naša moralna i pravna obveza - kazao je Josipović.

Nikolić je rekao kako više od dvije decenije građane i našu budućnost opterećuje ovaj problem.

 - Potpisivanje ove deklaracije dat će dodatni podstrek da se riješimo ovog moralnog tereta. Možda se i drugi u svijetu ugledaju na nas- kazao je Nikolić.
Vujanović je iskazao poštovanje svima koji su uložili napore da se ovaj dokument potpiše te je pozvao vladine i nevladine sektore da zajedno s porodicama pomognu u pronalasku nestalih.

Izetbegović je kazao kako se u BiH traga još za 8.000 osoba koje se vode kao nestale.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.