BIH

Porodice traže da se ubrza proces pronalaska i identifikacije nestalih

Obilježen 30. avgust, Međunarodni dan nestalih osoba

J. G.

30.8.2014

Na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu danas su članovi porodica, koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najdražih širom BiH, obilježili 30. avgust, Međunarodni dan nestalih osoba.

Kao i prethodnih godina, na Trgu je postavljena instalacija u obliku siluete, koja predstavlja nestalu osobu, a na kojima su članovi porodica nestalih te prolaznici ostavljali poruke vlastima u BiH.

Prema riječima, Klaudije Kuljuh, šefa kabineta zapadnog Balkana u Međunarodnoj komisiji za nestala lica (ICMP), na ovaj način porodice nestalih uz pomoć ICMP-a i USAID-a skreću pažnju javnosti na problem nestalih.

- U BiH nakon rata bilo je 30.000 nestalih, do sada je pronađeno više od 22.000, i još se traži oko osam hiljada nestalih. Procenat pronađenih osoba jeste velik, ali kada uzmete u obzir da najmanje deset srodnika još uvijek nema informaciju o svojim nestalim, dolazite do broja oko 100.000 ljudi koji su direktno pogođeni ovim problemom. Neki od njih tragaju više od 22 godine za svojim nestalim, nemaju informacija i proživljavaju traume svakodnevno. Ovaj dan je prilika porodicama nestalih da pozovemo javnost, širu i lokalnu zajednicu da pomogne porodicama, ako postoji bilo kakva informacija ili trag što bi dovelo do pronalaska ostataka njihovih članova – kazala je Kuljuh.

Kemal Pervan, predsjednik Udruženja “Istina - Kalinovik’92”, kazao je da je veliki broj porodica pozvan da obilježi Međunarodni dan nestalih, ali da su zbog dugog procesa traženja nestalih porodice u manjem broju se odazvale.

- Poznavajući porodice, i situaciju u kojoj se nalaze, gdje je zakazala država i njene institucije u pronalasku nestalih. Potpisivanjem deklaracije, nadam se da će se ubrzati proces traženja nestalih, još 8.000 nije pronađeno. Uz više političke volje moglo bi se dosta više pronaći. Na području Kalinovika, tražimo 42 osobe, lokalne vlasti uz dobru volju mogu nam pomoći da pronađemo nestale – kaže Pervan.

On ističe, da ne postoji politička volja na području općine Kalinovik da se pronađu nestali.

- Tužilaštvo ili nije dovoljno toliko jako ili ne žele da se procesuiraju. Imate osuđene ratne zločince koji nisu htjeli da kažu gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih. Sve je do države BiH I njenih institucija, Međunarodnoj zajednici da se vrši pritisak da se koliko-toliko više uradi na tome – kaže Pervan.

Porodicama nestalih pridružila se i grupa od 14 Iračanki, koje i same traže svoje nestale.

Zahtijevi porodica nestalih osoba

- Porodice nestalih zahtijevaju da se ubrza proces pronalaska i identifikacije nestalih

- Da vlasti na nivou BiH usvoje datum 30. avgust kao dan sjećanja na sve nestale osobe u BiH i da se ozbiljno uključe u njegovo obilježavanje

- Da vlasti sprovedu Zakon o nestalim osobama BiH u cilju obezbijeđivanja finansijskih i tehničkih uvjeta za obilježavanje 30. Avgusta

- Da vlasti u BiH, a naročito Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, pripreme izvještaj o implementaciji Zakona o nestalim osobama BiH u proteklih 10 godina, a da svakog 30. avgusta podnesu izvještaj

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.