BIH

Sana se izlila iz korita

Čajin potok poplavio most koji vodi do sela Kapići

J. Be.

3.9.2014

Na području Prijedora ima nekoliko zaplavljenih domaćinstava kojima je moguć prilaz, a poplavljenih objekata nema - potvrđeno je danas iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite grada.

Rijeka Sana se djelimično izlila u Tukovima iza benzinske pumpe u Raškovcu, lijevo od regionalnog puta za Brezičane, gdje je poplavila poljoprivredno zemljište. 

Na širem slivnom području rijeke Sane i njenih pritoka u posljednja dva dana obilnije padavine prouzrokovale su bujanje vodotoka i zadržavanje vode u prirodnim depresijama, na poljoprivrednom zemljištu i na dijelovima lokalnih putnih komunikacija. 

Unsko-sanski kanton

U općini Bihać u 08.00 sati vodostaj rijeke Une iznosi 64 cm, (kritična tačka je 100 cm). U općini Sanski Most u 08:00 sati vodostaj rijeke Sane iznosi 370 cm, (kritična tačka je 380 cm). U općini Cazin. U toku noći, došlo je do plavljenja mosta preko Čajina potoka za naselje Kapići. Saobraćaj je bio u prekidu. Rijeka Mutnica se izlila u Pjanićima, voda je ušla u nekoliko kuća, a regionalni put prohodan samo jednom trakom. 

U naselju Tržac i Tržačka Raštela  poplavljenno je nekoliko stambenih objekata. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i građani cijelu noć pokušavaju vrećama sa pijeskom spriječiti plavljenje stambenih objekta. U 15 kuća voda je ušla ili je pred pragom. 

U općini Sanski Most rijeka Bliha se mjestimično izlila iz svog korita. Za sad osim poplavljenog priobalnog zemljišta nema poplavljenih objekata. U općini Ključ rijeka Sanica poplavila je priobalno poljoprivredno zemljište. U općini Bosanska Krupa zbog obilnih kišnih padavina došlo do izlijevanja potoka Voloder i Svetinja.

U općini Velika Kladuša rijeka Kladušnica je u mjestu Marjanovac poplavila priobalno poljoprivredno zemljište. Došlo je i do plavljenja lokalnog puta tako da mještani iz 15-tak kuća koriste obilazni put. 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je u blagom porastu ali za sada nema izlijevanja vodenih tokova iz svojih korita. U općini Žepče zbog obilne kiše u mjesnoj zajednici Bistrica u prekidu je lokalni put za naseljeno mjesto Gornja Rijeka. Također, u prekidu je seoski vodovod za tridesetak domaćinstava.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je i dalje u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

Bosanski Brod 325 cm (normalno stanje), juče 213 cm;

Bosanski Šamac 137 cm (normalno stanje), juče 19 cm, i

Orašje 319 cm (normalno stanje), juče 245 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani Modrac jutros u 07.00 sati iznosio je 198,86 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07:00 nivo je viši za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 50,2 m3.

Solak: Prate se nivoi rijeka

 Rijeke u Federaciji BiH u blagom su porastu i stagnaciji. Vodostaji rijeka se iz sata u sat povećavaju od tri do pet centimetara, što nije veliki rast da bi se alarmiralo lokalno stanovništvo - rekao je za Agenciju FENA Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite. 

Dodaje da je sinoć došlo do izlijevanja rijeke Mutnice u okolini Cazina, gdje se nalazi oko 15 kuća. 

- Tokom jutra kiša je prestala tako da nije došlo do daljnjeg rasta rijeke Mutnice - potvrdio je Solak. 

Također, kiša nije uticala na privremene saobraćajnice, poput onih u Željeznom polju, koje, kaže Solak, nisu ugrožene. 

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite zbog blagog porasta rijeka nalaze se u stanju pripravnosti, prateći i dalje nivo rijeka. 

Zbog kiše koja je padala u prethodna tri dana došlo je do daljnjeg porasta vodostaja rijeka u Republici Srpskoj. 

Prema posljednjem osmatranju od 9.00 sati, kota vanredne odbrane od poplava premašena je na rijeci Uni za četiri centimetra. Vodostaj ove rijeke na hidrološkoj stanici Bosanski Novi-nizvodno iznosi 404 cm.

U Bosanskom Novom od sinoć su na snazi redovne mjere zaštite od poplava. 

Kota redovne odbrane od poplava premašena je i na hidrološkoj stanici Delibašino Selo, gdje je Vrbas za 12 centimetara iznad te kote i u 9.00 sati je iznosio 262 cm. 

Vodostaji ostalih rijeka su u porastu ali ispod kote redovne odbrane od poplava, posljednji su podaci Odsjeka za hidrologiju entitetskog Hidrometeorološkog zavoda.

Prognoza vremena

U BiH danas će preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima, uz dnevnu temperaturu vazduha od 16 do 24, na jugu od 27 stepeni Celzijusovih. Nešto više padavina očekuje se poslije podne na istoku i sjeveroistoku zemlje, a najmanje na jugu. 

Jutros preovladava oblačno vrijeme, ponegdje sa kišom, a po kotlinama i planinama povećana je niska oblačnost i sumaglica, dok mjestimično ima magle i rosulje. Federalni hidrometeorološki zavod saopštio je da jutros u BiH duva slab do umjeren, a na momente i pojačan sjeverni vjetar, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. 

Temperatura vazduha u 8.00 sati: Bjelašnica sedam, Istočni Drvar 11, Han Pijesak, Drinić, Mrakovica, Čemerno, Ivan-sedlo 12, Kalinovik, Sokolac 13, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Ribnik, Bihać, Bugojno, Jajce i Sarajevo 14, Doboj, Bosanski Novi, Mlječanica, Gradačac, Sanski Most i Tuzla 15, Gacko, Banja Luka, Srbac, Bijeljina, Livno, Prijedor, Višegrad, Srebrenica i Zenica 16, Ljubinje, Foča, Rudo, Goražde i Zvornik 17, Bileća 18, Trebinje 19, Neum 21 i Mostar 22 stepena Celzijusovih. 

Količine padavina u protekla 24 sata: Bjelašnica 52 litra po metru kvadratnom, Ivan-Sedlo 45, Han Pijesak 39, Bihać 37, Mlječanica 28, Bosanski Novi, Ribnik i Srebrenica 26, Sanski Most 24, Višegrad 23, Prijedor 21, Banja Luka i Tuzla 19, Mrkonjić Grad, Istočni Drvar i Sokolac 18, Gradačac, Kalinovik i Zvornik 17, Drinić i Mrakovica 15, Bijeljina, Rudo, Sarajevo i Trebinje 14, Srbac 12, Zenica 11, Goražde 10, Doboj i Čemerno devet, Bugojno sedam, Jajce i Mostar šest, Gacko, Neum i Nevesinje dva, Foča i Livno i Bileća jedan litar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.