BIH

Lukač: Nismo upoznati s jutrošnjom akcijom SIPA-e

Direktor Federalne uprave policije za Avaz:

S. D.

3.9.2014

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP), potvrdio je za “Avaz” da FUP ne učestvuje u jutrošnjoj akciji, koju predvodi Državna agencija za istrage i zaštitu. Podsjećamo, Lukač je prošle sedmice aktivirao Odjel za borbu protiv terorizma kako bi se počelo s primjenom izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH , koji podrazumijeva sankcioniranje odlaska na strana ratišta.

- Mi nismo obaviješteni, niti upoznati s jutrošnjom akcijom, tako da pripadnici FUP-a i ne učestvuju u tim aktivnostima- kazao je Lukač za “Avaz”.

Podsjećamo, policijski službenici SIPA-e započeli su jutros akciju kodnog naziva „Damask“, koja se izvodi na širem području BiH.

Hapšenja, pretresi i pregled terena izvedeni su na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 15 osoba i vrše se pretresi na 17 lokacija.

Iz izvora bliskih SIPA -i "Avaz" saznaje da je među uhapšenima i Husein Bosnić, poznatiji kao Bilal, jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH.

U prostorije SIPA-e  prije pola sata je uvedena jedna osoba u toku je privođenje još 14 osoba.

Među uhapšenima su i Mirza Kapić (34), Fikret Zukić, Eduard Durguti (30), Latif Talić (43), Muhamed Džerahović (34) i Elvir Muratović .

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.