BIH

EU očekuje duboke i temeljite reforme u BiH

BRISEL Federica Mogherini govorila u Evropskom parlamentu

S. N.

3.9.2014

Federica Mogherini, buduća šefica evropske diplomatije i trenutna ministrica vanjskih poslova Italije izrazila je nadu da će nakon izborni u Bosni i Hercegovini doći „do neophodnih i dubokih reformi koje će prije svega služiti građanima”.

Ona je jučer više od dva sata svjedočila pred poslanicima Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta u Briselu.

U vrhu prioriteta

Odgovarala je na brojna pitanja poslanika, u svojstvu šefice italijanske diplomatije, ali i nove čelnice diplomatske službe EU (EEAS) te je, između ostalog istakla da je i njoj lično, ali i Vladi Italije, širenje EU visoko na listi prioriteta.

- Kao ministrica vanjskih poslova Italije obišla sam sve glavne gradove država na Balkanu i jasno naglasila našu opredijeljenost da taj region ima evropsku perspektivu i da ćemo u tome pomoći. Redovno sam komunicirala i komuniciram s vlastima u Sarajevu, te će predano nastaviti raditi na na isti način i u budućnosti, kao visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU – izjavila je ona.

Dodala je i da zapadni Balkan, a posebno BiH jesu dio u Evropi gdje EU može odista napraviti veliki uspjeh i preokrenuti trendove u pozitivnom smjeru.

- Kada je BiH u pitanju, neće biti „vještačkog jačanja veza s EU“. Mi tražimo i očekujemo prave i temeljite reforme nakon izbora – upozorila je ona.

Dodala je i da je među njenim prioritetima, dalje širenje EU visoko na listi.

- To nije u skladu s onim što govori budući predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ali je stav moje vlade da je proces proširenja od strateške važnosti za EU.

Njene riječi dobijaju na težini ne samo kao nove šefice evropske diplomatije, već i osobe pod kojom će od novembra ove godine, kada preuzme ovu dužnost, najvjerovatnije biti i posebni direktorat Evropske komisije za proširenje.

Mogerini je, govoreći dalje o BiH istakla i da je Program za rast i razvoj, koji je nedavno predstavila Delegacija  EU u BiH, odlična prilika i dobar osnov za napredak u našoj zemlji.

Poslanici EP pitali su je kako će osigurati da balkanske države ostanu na evropskom putu, kako riješiti blokadu u BiH i problem neprovođenja presude „Sejdić-Finci”.

Ona je odgovorila da će Unija nastaviti održavati tijesne odnose s svim državama s područja zapadnog Balkana i s njima iznalaziti rješenja za probleme.

Govoreći o drugim problemima na Balkanu, ona je priznala da nema rješenje za pitanje imena Makedonije, o kojem se ova država s Grčkom spori već više od deceniju.

- Kada bih to znala, dobila bih Nobelovu nagradu za mir – rekla je ona evropskim poslanicima.

Interesi EU

Istakla je da je dalje širenje Unije ne samo u interesu država koje se žele priključiti, već i same EU, njene stabilnosti, sigurnosti i napretka.

Navela je da „Albanija bilježi najveći napredak“ te da se raduje sastancima na kojima će predsjedavati u dijalogu Srba i Albanaca.

Balkan je bio „sporedna tema“ saslušanja Mogherini u EP.

U fokusu su bile ruska agresija na Ukrajinu, te situacija na Bliskom istoku.

Mogherini je posebno naglasila da Rusija više nije partner, već faktički neprijatelj EU, te najavila da će Unija do petka usvojiti novi set sankcija protiv te zemlje.

Kada je Bliski Istok u pitanju, potcrtala je da „nezavisna država Kurda nije dobra ideja“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.