BIH

"Avaz" u Tulici kod Lepenice: SIPA uhapsila Sedina Huseinovića

U akciji "Damask" pretresi širom BiH

Redakcija

3.9.2014

U okviru akcije "Damask", pripadnici SIPA-e su u Tulici kod Kiseljaka jutros uhapsili Sedina Huseinovića.

Kako su ekipi "Dnevnog avaza" ispričale njegove komšije, ispred Huseinovićeve kuće rano jutros primijećen je crni kombi iz kojeg su izašli pripadnici SIPA-e i odveli ga.

Komšije dodaju da se Huseinović nedavno vratio s ratišta iz Sirije i da je nakon toga obrijao bradu koju je dugo imao.

Otac uhapšenog Huseinovića je uz verbalne prijetnje ekipu "Dnevnog avaza" otjerao s kućnog praga.

Podsjetimo, "Dnevni avaz" u decembru prošle godine izvještavao je o Sedinu Huseinoviću, koji je na put sirijskog pakla poveo sa sobom i suprugu Šerifu.

Najpoznatiji vehabija iz ovog sela nadomak Kiseljaka bio je radnik u GRAS-u, a prema informacijama iz ovog preduzeća, Huseinović je tada uzeo godinu dana neplaćenog otpusta. Iako su komšije iza poluzatvorenih vrata samo kratko potvrđivale da su Huseinovići u Siriji, Sedinova majka Ramiza otvoreno je u decembru 2013. godine popričala s ekipom "Dnevnog avaza".

Uz uzdahe je govorila da njen "Sedin možda nije u Siriji, već negdje u arapskom svijetu" te je priznala da je njen sin vehabija.

majka-ramiza

Majka Ramiza u razgovoru s ekipom "Avaza" 2013. godine

- Šta znam, sinko. Imao je bradu, pa to znaju svi. Nije se mogao sakriti. Ali, nekako mi je nelogično da je otišao u rat i sa sobom poveo suprugu - kazala nam je Ramiza Huseinović.

Prema njenim riječima, Sedin je automobilom otišao u Tursku, a navodno je s njim krenuo i neki prijatelj koji je sa sobom poveo i ženu i djecu. Otišli su početkom novembra.

- Moj Sedin nema djece, ali je Šerifa s njim. Kako mu se zove taj drug, ne znam, ali mi je rekao da je ta porodica povela i dvoje djece. Zovu me jednom sedmično, ali mi nikada nisu tačno rekli u kojoj su zemlji - pričala je Ramiza.

Osvrćući se gledaju li i čuju li komšije naš tadanji 0razgovor, Ramiza je kazala da je mnogo zabrinuta. 

Ganić i Gološ

- I prošle godine bio je na nekim kursevima, obukama. Proveo je tri mjeseca u blizini Meke, u Saudijskoj Arabiji. Barem mi je tako kazao, pa se ja nadam da mu je kakav posao iskrsnuo i da je otišao. Možda narod samo izmišlja da je moj Sedin u Siriji - dodala je Ramiza.

No, Sedin je na Facebook profilu "prijatelj" sa svim ratnicima s Balkana kao što su Mirza Ganić, Edin Alijev, Dževad Gološ, Senad Halid... Također, na profilu Sedin prikazuje slike iz Sirije i oružje, a iz policijskih izvora potvrđeno je da je bračni par Huseinović tada bio u Siriji.

Govorio o džihadu

Kako je tada potvrdila jedna komšinica porodice Huseinović, Sedin se potpuno promijenio nakon što se vratio sa te obuke u Saudijskoj Arabiji te je stalno pričao o džihadu.

- Ljudi su ga počeli izbjegavati, jer je pričao kako svi trebamo u rat u Siriju. Žao mi je njegovih roditelja, brinu se, ali nisu mu mogli zabraniti da ide - kazala je prošle godine u razgovoru za "Dnevni avaz" komšinica Huseinovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.