BIH

Još traje kriminalistička obrada uhapšenih u akciji “Damask”, dvije osobe puštene

U državnoj agenciji SIPA potvrđeno “Avazu”

M. Aš.

4.9.2014

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) još uvijek traje kriminalistička obrada nad osobama koje su jučer privedene akciji kodnog naziva "Damask", a osumnjičene su za terorizam, potvrđeno nam je iz SIPA-e.

Kristina Jozić, policijska službenica ove agencije, rekla nam je da kada se radi o krivičnim djelima iz oblasti terorizma, nadležni policijski organ u skladu s važećim Zakonom o krivičnom postupku imaju pravo osumnjičene zadržati 72 sata prije predaje nadležnom tužitelju. Obrada traje nad 14 osoba, dok su dvije nakon saslušanja puštene.

"Čim se kriminalistička obrada završi, SIPA će u saradnji sa Tužilaštvom odlučiti kakav će biti njihov daljni status", rekla je Jozić.

Podsjećamo, SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH jučer uhapsila 16 osoba osumnjičenih da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Oni se dovode u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija kao što su IDIŠ, ISIL/Islamska država, Džebhatun Nusra i druge.

Uhapšeni su Bilal Bosnić, Hamdo Fojnica, Muhamed Džerahović, Emin Hodžić, Adem Karamuja, Mirza Kapić, Safet Brkić, Ibro Delić, Eduard Turguti, Senad Hukić, Enes Mešić, Elvir Muratović, Sedin Huseinović, Fikret Zukić, Avdulah Hasanović i Jasmin Jašarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.