BIH

Menadžment Granične policije BiH u posjeti Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje

Tema sastanka školovanje sedme generacije kadeta

Redakcija

4.9.2014

Direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, zamjenik direktora Zijad Srabović i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije, Žarko Laketa su se u Mostaru 04. septembra 2014. godine susreli sa direktorom Agencije za školovanje i stručno usavršavanje, Brankom Vukojom.

Tema održanog radnog sastanka bila je školovanje sedme po redu generacije kadeta Granične policije Bosne i Hercegovine i ujedno prve generacije koja će biti školovana u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje. Menadžment Granične policije BiH obišao je i prostorije u kojima će 100 kadeta za prvi nivo pristupa za čin "policajac" pohađati osnovnu obuku u trajanju od dvanaest mjeseci.

"Granična policija BiH je krajem augusta raspisala javni oglas za prijem novih 120 kadeta, od čega 100 kadeta sa najmanje završenim IV stepenom školske spreme za prvi nivo pristupanja u činu "policajac" i dvadeset kadeta sa najmanje završenim VI stepenom školske spreme za drugi nivo pristupanja u činu "mlađi inspektor". Kandidati koji ispune opće i posebne uslove će pristupiti testiranju koje će se sastojati od testova općeg znanja i fizičke sposobnosti, ljekarskog pregleda uključujući psihotest i intervjua.  Odabrani kadeti za drugi nivo pristupa za čin "mlađi inspektor" će pohađati obuku u trajanju od četiri mjeseca u Uredu za obuku i usavršavanje Granične policije BiH, dok će kadete u činu “piolicajac” školovati Agencija za školovanje i stručno usavršavanje", izjavio je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.  

Nakon uspješno završene osnovne obuke kadeti će biti primljeni  na probni rad u trajanju od 12 mjeseci u organizacione jedinice Granične policije Bosne, a od dana zasnivanja radnog odnosa će biti obavezni ostati u radnom odnosu u Graničnoj policiji BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.