BIH

Drama u jami Raspotočje: Spasilačke ekipe napreduju prema 34 zarobljena rudara

Snažan zemljotres pogodio područje Zenice

A. Dž.

4.9.2014

Prava drama odvija se ispred rudnika Raspotočje u Zenici nakon što se danas u popodnevnim satima zbog snažnog zemljotresa dogodio "gorski udar" u kojem su povrijeđena dvojica rudara, a prema zvaničnim informacijama pod zemljom su zarobljena 34 komorata. 

Dvojica povrijeđenih rudara, Muhamed Hećimović i Muris Tinjić, prebačeni su odmah u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje su im ljekari ustanovili povrede glave, leđa i trbuha. Tinjića je odbacila detonacija, dok je Hećimović bio zatrpan i uspio se sam izvući i potražiti pomoć.

Strah i nevjerica 

Nakon prvih saznanja da su pod zemljom ostali zatočeni rudari druge smjene, njih osam, u krugu jame Raspotočje zavladalo je haotično stanje i nastala je prava drama, ispred kapije stigli su članovi porodica zarobljenih rudara i s nevjericom na licu iščekivali informacije o svojim najmilijim. 

Nevjerica i zebnja

Međutim, nakon saznanja da su pod zemljom ostali zatočeni rudari druge smjene, njih osam, u krugu jame Raspotočje zavladalo je haotično stanje i nastala je prava drama, ispred kapije stigli su članovi porodica zarobljenih rudara i s nevjericom na licu iščekivali informacije o svojim najmilijim. 

porodice-rudara-raspotocje

Zabrinuti članovi porodica

U nekoliko navrata došlo je i do glasnog negodovanja među okupljenim članovima porodica zbog toga što im se niko nije obratio i nije saopćio imena zarobljenih rudara kao i zbog činjenice da se nesreće u jami Raspotočje događaju po ko zna koji put.  

Također, veliku sumnju među stotinjak okupljenih članova porodica unijelo je i to što se četrdesetak ostalih rudara druge smjene nije pojavljivalo na površinu, nego su bili unutar jame. To je unijelo dodatnu pometnju i nemir među članove porodica ispred kapije koji su sumnjali da su i oni zarobljeni ili da su povrijeđeni. 

Njihove sumnje pokazale su se tačnim jer je direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica Esad Čivić kasno večeras objelodanio informacije o tačnom broju zatočenih rudara. On je rekao da se radi o 34 blokirana i zatrpana rudara, a ne osam kako je posljednjih osam sati od trenutka nesreće saopćavao porodicama i javnosti.

Dodao je da je 22 rudara napustila samo mjesto odronjavanja i da su na površini, te da su se nalazili u drugim dijelovima jame, ali se lično nismo mogli uvjeriti u to.

- Zatočena su 34 rudara. Pravi broj saznali smo tek kada je na površinu izašao smjenski poslovođa koji nas je izvijestio o broju odsječenih rudara - kazao je Čivić. 

Pored toga, kako smo saznali, odroni do kojih je došlo usljed gorskog udara su veći od 70 metara, tako da će za oslobađanje rudara biti potrebno mnogo više vremena.

- Ne znamo da li se tu nalaze stijene koje treba uklanjati ili lakši materijal, da li je ispunjeno sve ili ima džepova. Mogu reći da smo u komunikaciji sa cijelom grupom, imaju dovoljno prostora, na suhom su i ne prijeti im voda ili gasovi. Ubacujemo im zrak i svi se osjećaju dobro, kazao je Čivić.

U međuvremenu je spasilačka ekipa već uveliko pokušavala doći do zarobljenih rudara. Pored rudarske čete za spašavanje zeničkog rudnika, kolege rudari iz Kaknja su prvi pristigli u pomoć i od samog početka radili na otkopavanju i obezbjeđivanju prilaska svojim kolegama. 

Večeras nešto prije ponoći stigli su i članovi spasilačke ekipe iz Breze, grupa od 15 rudara. 

Kako je kazao Mehmed Oruč, predsjednik sindikata RMU Zenica imao je pozive i iz rudnika Đurđevik, Kreka, Ugljevik...

Vanredni štab

- Najbitniji je dotok zraka. Na trasi tog dijela jamskog hodnika postoje cijevi kroz koje je pojačan dotok zraka, tako da je to olakšavajuća okolnost. U ovakvim situacijama ne čiste se cijeli hodnici nego samo koliko je potrebno da se ljudi izvuku - kazao je Oruč. 

img-1119

Dovode vodu za piće

Federalni rudarski inspektor Refik Kurbašić u izjavi za naš list je rekao da od trenutka nesreće funkcionira vanredni štab kojim on rukovodi. 

- Užurbano se radilo na iskopovanju uz pomoć opreme i mehanizacije koja je donsena na mjesto odrona. Zatočeni rudari imaju dovoljne količine zraka koje se neprestano ubacuju - dodao je Kurbašić. 

Usljed zemljotresa stvorio se veliki pritisak

Na širem području Zenice danas u 16.28 sati osjetio se zemljotres, koji je zabilježio Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Zemljotres snage 3,4 stepena zabilježen je 14 kilometara sjeveroistočno od Zenice i 53 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva, a desio se na dubini od dva kilometra i uzrokovao je nekoliko minuta kasnije pojavu "gorskog udara" na jednom od radilišta u jami Raspotočje. Zbog tektonskih pomjeranja uzrokovanih zemljotresom, u jami se stvorio veliki pritisak i oštećene su jamske prostorije. (E. T. )

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.