BIH

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u predmetu kodnog naziva „Mašina“

Višemilionske zloupotrebe u vezi sa uvozom složenih građevinskih mašina u BiH

Redakcija

5.9.2014

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Radeta Ćorića, rođenog 1948. godine u mjestu Ilidža, Sarajevo, nastanjenog u Bijeljini i Mileta Jakovljevića, rođenog 1964. godine u Bijeljini, gdje je i nastanjen.

Optuženi se terete za spriječavanje dokazivanja u okviru predmeta u kojem je provedena akcija kodnog naziva „Mašina“, a koja se odnosi na carinske i porezne zloupotrebe u vezi uvoza u Bosnu i Hercegovinu, velikih građevinskih i radnih mašina, te utaji velikih iznosa novca za koje je oštećen budžet BiH.

Optuženi se terete sa su, optuženi Ćorić kao vlasnik i odogovorna osoba poduzeća „Terex Inženjernig“ d.o.o. Bijeljina, a optuženi Jakovljević, kao osnivač i odgovorna osoba u poduzeću „Bijeljina put“ a.d. Bijeljina, kako bi spriječavali i otežali dokazivanje u predmetu koji se vodi u Sudu BiH, sakrili građevinsku radnu mašinu marke Catepillar, tip Cat 966 H.

U optužnici se navodi da su optuženi sklopili ugovor o korištenju radne mašine i sklonili je na šljunkaru u vlasništvu poduzeća „Bijeljina putevi“ a.d. Bijeljina, iako se radi o radnoj mašini koja je oduzeta po naredbi Suda BiH, uz potvrdu o oduzimanju, kao dokazni predmet.

Optuženi su sa navedene mašine uklonili identifikacijske pločice i serijske brojeve, te navedenu mašinu izmjestili izvan prostora u kojem je kao oduzeti predmet skladištena, čime su počinili kazneno djelo spriječavanje dokazivanja iz članka 236. stavak 1. KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH otkrivat će i odlučno spriječavati svaki pokušaj prikrivanja dokaza i ometanja kaznenog postupka koji se vodi na temelju optužnica koje je podiglo Tužiteljstvo BiH, naročito u predmetima koji se odnose na utaje u višemilijunskim iznosima za koje je oštećen budžet i građani BiH.

Optužnica je upućena ne potvrđivanje Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.