BIH

Tužna historija rudarskih nesreća u BiH

Težak je život ovih hrabrih ljudi

A. Nu.

5.9.2014

O ljudima koji zarađuju "hljeb sa sedam kora" rijetko kada se piše po dobru. Novinske stupce nažalost često pune priče o teškim rudarskim sudbinama i jamskim nesrećama. Zadnja nesreća izazvana zbog snažnog zemljotresa snage 3,4 stepena po Rihterovoj skali, desila se jučer u poslijepodnevnim satima, 16.28 sati, a pod zemljom su ostala zarobljena 34 rudara.

Fatalne nesreće česte su u zastarjelim rudnicima, posebno u ovom zeničkom rudniku starom 133 godine. Zadnja nesreća u ovom rudniku desila se 30.marta ove godine, kada je ozlijeđeno 11 rudara prilikom obrušavanja stijena u rudničkim hodnicima. Od njih jedanaest, koliko ih je zadobilo ozljede, dvojica su teže ozljeđena.

U ovom rudniku kraj Zenice, 23. marta 2010. godine došlo je do gorskog udara, koji je oštetio tehnološku prostoriju i zatvorio uzlaznu zračnu struju. S obzirom da nije bilo protoka zraka 14 rudara je završilo u bolnici, a četvoricu su zadržali na liječenju.

U Staroj jami u Zenici 5. avgusta prošle godine jedan rudar je smrtno stradao, dok je šest rudara zadobilo lakše i teže tjelesne povrede.

Brojne nesreće zabilježene su i rudnicima Breza, Kakanj, Kreka...

Period 1970. - 1976. su bile najteže godine u Brezi, jer su se tada u rudniku desile dvije velike nesreće. Prva je odnijela 50 ljudskih života, dok je u drugoj poginulo još 17 ljudi.

Velika tragedija desila se i 6.maja 2012. godine kada je u rudniku Breza poginuo rudar Sakib Tatarević. Tatarevića je usmrtio plin koji je izbio iz okna na dubini od oko 300 metara. U ovoj nesreći povrijeđena su još petorica rudara, od kojih trojica teže.

Samo par mjeseci kasnije, 5.septembra iste godine desila se još jedna tragična nesreća u ovom rudniku, kada je smrtno stradao 26-godišnji Almir Hajduković, član čete za spašavanje, i to tokom otplinjavanja jamskih prostorija Rudnika Breza, kada je došlo do gušenja rudara. Tom prilikom ozlijeđeno je još šest rudara.

Velika tragedija desila se i 26. augusta 1990. godine,  u rudniku Dobrnja-Mramor u rudniku Kreka kod Tuzle. Nekoliko sati iza ponoći, u strašnoj eksploziji, čiji uzrok još uvijek nije do kraja razriješen, poginulo je 180 rudara, najmlađe smjene ovog rudnika. Iza njih je ostalo 365- oro djece.

I u stogodišnjoj historiji Rudnika "Kakanj" desile su se tri veće rudarske nesreće u kojima je poginulo ukupno 274 rudara.  

Dvije u "Staroj jami": 1916. godine kada je poginulo 19 rudara, 1934. godine život u jami je izgubilo 127 radnika. jedna nesreća desila se i u jami "Orasi" 1965. godine kada je život izgubilo 128 rudara.

Naime, 7. juna 1965. godine, oko 12.00 sati, u jami "Orasi" RMU Kakanj desila se snažna eksplozija metana od koje je poginulo 128 radnika, teže i lakše povrijeđeno 20.  

Velika nesreća u ovom rudniku desila se 14. marta davne 1970 godine, a uslijed toplotnog i plinskog djelovanja poginulo je 50 rudara.

Danas imamo sličnu situaciju. Nakon što se jama zapalila u maju ove godine, jedan rudar je poginuo, a rudnik je zbog požara smanjio proizvodnju. Kada su se stvari napokon počele poboljšavati, početkom septembra je poginuo još jedan rudar.

Težak je život rudara, zato kada vidite rudara obavezno ga pozdravite sa "Sretno!", jer sreća je zaista potrebna tim ljudima koji riskiraju sve kako bi donijeli hljeb u kuću.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.