BIH

Spreča se izlila iz korita, u Čeliću poplavljeni lokalni putevi

Putna komunikacija Nemila – Bistričak je i dalje u prekidu

J. Bešić

5.9.2014

Nakon višednevnih padavina koje su zahvatile  Bosnu i Hercegovinu stanje u pojedinim djelovima zemlje se postepeno pogoršava.

U općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane je u blagom opadanju i iznosi 389 cm. Visina vodostaja je od jučer od 16:00 sati do jutros do 06:00 sati iznosio 390 cm. Nema poplavljenih objekata.

U općini Ključ vodostaji rijeka Sane i Sanice su u opadanju, nema poplavljenih objekata. Poplavljeno je priobalno poljoprivredno zemljište. Vodostaj Sane iznosi 195 cm.

U općini Cazin vodostaj je i dalje visok. U samom centru Raštela rijeka Korana se izlila na regionalni put R 403 pa se saobraćaj odvija jednom trakom. U mjestu Tržac na ušću rijeke Mutnice u Koranu, vodostaj je visok, nema ugroženih putnih komunikacija, obližnje kuće su u opasnosti od plavljenja u slučaju da dođe do rasta vodostaja.

Zeničko-dobojski kanton

U općini Zenica kiša koja je padala, ili ponegdje još pada blago je povećala vodostaj rijeka na području Kantona, kao i svih vodenih tokova, trenutno su  vodostaji u stagnaciji.

Putna komunikacija Nemila – Bistričak je i dalje je prekidu jer se rijeka Bistrica izlila na putnu komunikaciju i donijela sa sobom nove nanose kamena i zemlje, i neizvjesno je je kad će biti prohodan. Također u prekidu je i putna komunikacija prema Šerićima i Kolićima zbog ponovnog aktiviranja klizišta usljed čega je zemlja sletila na put.

Na području Topčić polja nema izlijevanja potoka iz svojih korita, Podvožnjak u Nemili na putu za Orahovicu je pod vodom, vatrogasci su na licu mjesta i ponovo vrše ispumpavanje vode, ubrzo nakon ispumpavanja komunikacija će biti uspostavljena, navodi se u saopćenju Federalnog operatvnog centra civilne zaštite.

U općini Žepče u prekidu je lokalni put za mjesnu zajednicu Željezno polje na tri mjesta, mehanizacija intezivno radi na sanaciji i pročišćavanju puta.

U općini Zavidovići kiša koja i dalje pada još uvijek ne pričinjava neke veće probleme. Vodostaji rijeka su porasli ali su i dalje daleko od kritičnog.

Kiša je stvorila manje probleme na Regionalnom putu R 467 Zavidovići - Olovo gdje je na tri mjesta, naselje Rupin Do, Podvolujak i Stipin Han došlo do manjeg odrona na kolovoznu traku. Saobraćaj se na tom dijelu odvijao otežano, dok mehanizacija nije nanose uklonila. Također u mjestu Kazići došlo je do odrona zemlje na lokalni put, koji je prohodan jednom trakom.

Regionalni putevi R-465 Zavidovići-Žepče, Zavidovići-Maglaj i R-467: Zavidovići-Olovo su prohodni

U općini Maglaj otežano se odvija saobraćaj za mjesne zajednice Fojnicu i Bradiće zbog odrona na lokalitetu Sedra.

U općini Olovo saobraćaj se odvija po mokrim kolovozima, oštećen je lokalni put Križevići-Meorača-Oćevija-Vareš u dolini rijeke Orlje. U dužini oko 50 metara i teško prohodan. Na ovom lokalnom putu nije se saobraćao autobuski saobraćaj.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton, visina vodostaja izmjerena u 07:00sati iznosi:

Bosanski Brod 635 ( pripremno stanje)

Bosanski Šamac 497 (normalno stanje)

Orašje 690 ( normalno stanje).

Tuzlanski kanton

Na brani hidro elektrane Modrac jutros u 07:00 sati iznosio je 199,45 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), u odnosu na mjerenje jučer u 07:00  nivo je viši za 42 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 59,7 m3/s.

U općini Srebrenik zbog obilnih padavina došlo je do izljevanja rijeke Tinje u naselju Špionica gdje je poplavljeno oko 500 dunuma poljoprivrednog zemljišta. Nivo rijeke Tinje izmjeren na mjernoj letvi ispod Koprića mosta jutros u 07:00 sati iznosi 1,50 metara i ima opadajući intenzitet.

U općini Čelić uslijed intenzivnih kišnih padavina rijeke Šibošnica i Gnjica su u porastu. Dodatni problem stvaraju lokalni potoci i rječice koji su se izlili iz svojih korita i plave poljoprivredno zemljište i lokalne puteve koji prijete stambenim objektima u naseljima Brnjik, Drijenča, Nahvioci i Šibošnica.

U općini Gračanica nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac iznosi 381 cm (na visini od 300 se preduzimaju mjere odbrane od poplava) Na području općine Gračanica rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 80 Ha poljoprivrednog zemljišta.

U općini Doboj Istok rijeka Spreča je poplavila oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom dijelu. Promet magistralnim putem M4 Doboj Tuzla se odvija nesmetano uz povremene zastoje u naselju Velika Brijesnica gdje se zbog oštećenja mosta promet odvija jednom saobraćajnom trakom, navodi se u saopćenju Federalnog operatvnog centra civilne zaštite.

U općini Kalesija uslijed poplave prekinuta je putna komunikacija Kalesija - Gojčin, alternativni pravac je preko naselja Osmaci.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Stanje na HE (hidro-elektranama) u 07:00 sati

HE Jablanica; kota: 267,17 m.n.v.(max.270m.), protok: 120 m3

HE Rama ; kota: 588,78 m.n.v. (max. 595,00m), protok : 26 m3

HE Grabovica; kota: 157,51 m.n.v. (max. 159,00 m), protok: 00 m3

HE Salakovac; kota: 12,70 m.n.v. (max.123,10), protok: 00 m3

HE Mostar ; kota: 76,12 m.n.v. (max. 78m.), protok : 120 m3

HE Mostarsko blato ; kota: - 222,35 m.n.v., (max.222,50), protok: 00 m3

Vodostaji rijeka (07:00 sati)

Neretva: Mostar- -/320cm-jučer/, (red.mjere odbrane od poplava-850cm),

Trebižat: Humac- 126 cm, (red.mjere odbrane 280 cm)

Krupa: Dračevo- 46 cm, (red.mjere odbrane 300 cm,

Bregava:Stolac- 43 cm, (red.mjere odbrane110 cm).

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.