BIH

Predsjednik Sindikata UNSA Berko Zečević o zaključcima Upravnog odbora Univerziteta

Danas će biti održana pres-konferencija

Autor:Fena

5.9.2014

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas će biti održana pres-konferencija Upravnog odbora i Senata UNSA u povodu najavljenog štrajka Sindikata UNSA.

Predsjednik Sindikata UNSA profesor Berko Zečević komentarišući Zaključak Upravnog odbora Univerziteta kaže da se u izjavi Upravnog odbora navodi da su neosnovane tvrdnje Sindikata Univerziteta u Sarajevu da nije postojao i da ne postoji dijalog Vlade Kantona Sarajevo s Univerzitetom u Sarajevu i Sindikatom Univerziteta u Sarajevu.

- Želim da izjavim da ta njihova konstatacija koja se odnosi samo na Sindikat Univerziteta u Sarajevu ne odgovara istini. U šest godina naše borbe za potpisivanje kolektivnog ugovora između Sindikata Univerziteta u Sarajevu i Vlade Kantona postojala su samo dva sastanka. Prvi sastanak je održan 15. maja 2009. s tadašnjim premijerom Mehmedićem i postoji jedna zapisnik, ali zaključci nisu nikada ispoštovani od Vlade Kantona Sarajevo.
Drugi sastanak je održan 7. februara ove godine s tadašnjim premijerom Zeljkovićem i sadašnjim v.d. premijerom Kozadrom. Na tom sastanku je bilo dogovoreno da se pristupi izradi i potpisivanju kolektivnog ugovora. Poslije tog sastanka nema zapisnika, nije odgovoreno od Vlade ni na jedan naš dopis - navodi Zečević.

Kaže da ne postoji nijedan pismeni odgovor Vlade Kantona Sarajevo na pismene zahtjeve Sindikata Univerziteta u Sarajevu. Zečević predlaže da ako Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu raspolaže pismenim dokumentima da je Vlada Kantona Sarajevo imala dijalog sa Sindikatom Univerziteta u Sarajevu od februara 2014. naovamo, da on kao predsjednik Sindikata odmah podnose neopozivu ostavku na svoju funkciju u Sindikatu, te ostavku na mjesto šefa Katedre za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta te otkaz na posao profesora na Univerzitetu u Sarajevu.

- Navodi se da ugrožavamo prava studenata i zaposlenih na fakultetima koji nisu članice Sindikata Univerziteta u Sarajevu. Ta konstatacija nije tačna jer u svim našim odlukama i izjavama navodimo da će se nastavne aktivnosti obustaviti samo na fakultetima i akademijama koje su članice Sindikata Univerziteta u Sarajevu, tj. na 14 fakulteta i akademija. Želim da izjavim da postoji određeni pritisci (mobing) na pojedine predsjednike Osnovnih organizacija Sindikata. Pri tome je važno naglasiti da od 14 predsjednika, žene su predsjednice u osam organizacija. One su ranjivije od nas muškaraca i mi ćemo preduzeti zakonske korake radi njihove zaštite - ističe Zečević.

- Po Zakonu o štrajku neka pokrenu prijavu protiv mene kao odgovorne osobe u slučaju da smatraju da je štrajk nelegalan - kaže Zečević osvrćući se na dio zaključka UO UNSA u kojem se u pitanje dovodi legalnost štrajka na fakultetima članicama Sindikata. To jasno govori o akademskim slobodama na Univerzitetu.

U razgovoru je istakao da se samo protiv njega kao odgovorne osobe mogu poduzimati sudske mjere, a sve ostalo (npr. zaduženje dekanima da provjere svoje sindikalne organizacije i slično) je mobing protiv ljudi.

Centralni odbor Sindikata imat će danas sastanak na kome treba da se izvrše  završne pripreme za početak štrajka u ponedjeljak, 8.septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.