BIH

Protest u Sarajevu: Aktuelnoj vlasti nezadovoljni građani iznijeli pet zahtjeva

Poplava ogoljela političare, gdje je tal

Redakcija/Fena/ M. Kunarac

5.9.2014

Ispred državnog Parlamenta Bosne i Hercegovine počeo je protest nezadovoljnih građana protiv aktuelne vlasti. Trenutno je na platou ispred zgrade Parmalenta okupljeno više od stotinu građana, među kojima su radnici ZOI-a, Hidrogradnje

Okupljeni demonstranti nose transparente na kojima piše:

"Poplava ogoljela političare, gdje je tal"! "Obraza nemaju, guzu im čuva policija"!

Ovim transparentima okupljeni demostranti ukazuju na ozbiljnost situacije.

Dvoje ljudi, simbolično povezanih okovima oko nogu, na prsima nose oznake EU i BiH, a na transparentu im piše "Prvi po korupciji i mitu u Europi“.

Građani BiH pred Parlamentom BiH sugerirali su „građanima da na predstojećim oktobarskim izborima dobro razmisle prije nego zaokruže glasački listić“.
 
Zaokružite nove ljude, poručili su, jer ih ima.

U Sarajevu trenutno pada jaka kiša, a deseci okupljeh građana zvižducima iskazuju nezadovoljstvo.

Organizator današnjih mirnih protesta ispred državnih insitucija Drenko Koristović je za Avaz izjavio da njima nije bitan broj demonstranata, već kvalitet i iskazivanje slabosti društva.

drenko-123

Drenko Koristović: Došli smo da iskažemo nezadovoljstvo državnim institucijama

"Nas uopšte ne zanima broj demonstranata, važan nam je kvalitet i iskazivanje slabosti društva, a to je i ova institucija pred kojom se nalazimo. Iz nje je 50 državnih službenika u roku od 2 godine ukralo 2,5 milijarde dolara. Došli smo da iskažemo nezadovoljstvo državnim institucijama BiH a posebno da ukažemo na nezadovoljstvo rada Međunarodne zajednice za sprovođenje Dejtonskog sporazuma", rekao je Koristović

Kako nam javlja naša novinarka na terenu, jedna od demonstrantkinja Latifa Pajić je izjavila kako je sretna što su aktuelnim vlastima uspjeli "izvuči" 1000 maraka kako bi platili policiju koja štiti lopove u Parlamentu.

Također demonstranti su podnijeli pet zahtjeva Vijeću ministara BiH, Parlamentu BiH i OHR-u.

1. Prekid svih sudskih procesa protiv učesnika demonstracija širom BiH od 5. februara 2014. godine, pa nadalje

2. Potpuna i prontna depolitizacija Visokog sudskog tužilačkog vijeća BiH, sudstva, tužilaštva, policije i sigurnosnih agencija.

3. Prontno procesuiranje svih privatizacijskih, kriminalnih poslijeratnih procesa

4. Stopiranje svih daljih zaduživanja i pokretanje istraga o nenamjenskom trošenju istih sredstava

5. PIK-u, OHR-u i Visokom predstavniku vratiti bonske ovlasti koje će koristiti protiv svih onih koji krše, usporavaju i unazađuju put BiH u integracijskim tokovima, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom vidu demokratskog razvoja BiH.

Također među protestantima ispred državnih institucija BiH je i grupa iz Srebrenika koju je doveo Fadil Duranović. Kako su nam rekli, oni svakog utorka i srijede protestvuju u Srebreniku i pozivaju sve građane i protestante da idu tamo i da se bore protiv SDP-a i SDA.

Organizator ovih protesta je Vijeće građana u BiH (VG u BiH).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.