BIH

Hoyt Yee i Nicholas Hill u posjeti CIK-u

Pripreme za predstojeće opće izbore

Autor:S. D.

5.9.2014

Sekretar Sjedinjenih Američkih Država Hoyt Yee i otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill posjetili su danas Centralnu izbornu komisiju BiH gdje su razgovarali sa predsjednikom CIK-a Stjepanom Mikićem i Suadom Arnautovićem članom CIK-a.

Prije svega Hoyt Yee je izrazio saučešće povodom pogibije rudara u Zenici.

Kako je na press konferenciji rečeno novinarima razgovarano je o pripremama koje CIK provodi za predstojeće opće izbore u BiH.

Hoyt Yee je u izjavi za novinare rekao da ambasada SAD-a i State Department izražavaju podršku CIK-u na pripremama i provedbi fer i slobodnih izbora koji će polučiti pozitivne rezultate za cijelu zemlju.

Hoyt Yee je podsjetio da je u posljednjem periodu nekoliko puta boravio u BiH i da je svaki put razgovarao s građanima BiH.

- Na osnovu toga vrlo je jasno šta građani ove zemlje žele, a oni žele prosperitetniju budućnost, više radnih mjesta, manje korupcije, žele bolje upravljanje, bolju politiku i pridruženje ostatku Evrope. Izbori će biti važna prilika za građane da se približe tim ciljevima. Kroz slobodne korektne izbore građani mogu izabrati lidere koji će ih voditi ka Evropi i bolje upravljati zemljom. Biranje takvih lidera zavisi baš od toga da građani izađu na izbore i glasaju - rekao je Hoyt Yee.

Stoga Hoytova prva preporuka građanima jeste glasajte, učestvujte u izborima i iskoristite svoje demokratsko pravo.

Druga preporuka je iskažite želju za boljom i prosperitetnijom budućnošću, boljim zdravstvenim sistemom, boljim obrazovnim sistemom sa manje korupcije - istakao je Hoyt.

Hoyt je preporučio građanima BiH da prije izbora dobro analiziraju sve kandidate i da se zapitaju kako oni mogu pomoći svakom pojedincu, njegovoj porodici i zemlji.

- Zapitajte se da li taj kandidat vodi kampanju na osnovu ciljeva koji su i vaši ciljevi ili je ona zasnovana na njegovim sopstvenim interesima, zapitajte se da li taj kandidat gradi kampanju na promociji nacionalizma ili mržnje ili vas želi odvesti u Evropu.

SAD su uz vas kao birače i glasače i podržavaju vas da iskažete dobru volju- zaključio je Hoyt.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.