BIH

Uhapšene vehabije predate Tužilaštvu BiH

Akcija “Damask”, sutra odluka o pritvoru

M. Aš.

5.9.2014

Pripadnici vehabijskog pokreta u BiH koji su uhapšeni u akciji SIPA- “Damask”, a sumnjiče se za terorizam, prebačeni su danas u nadležnost Tužilaštvu BiH, potvrđeno nam je u SIPA-i.

Riječ je o ukupno devet uhapšenih koji su danas predati Tužilaštvu dok je preostalih pet još uvijek na kriminalističkoj obradi u SIPA-i. Danas su na dalje postupanje Tužilaštvu BiH predate osobe inicijala: H.B. (1972),  I.D. (1971), M.K. (1980), E.H. (1992), E.M. (1987), S.H. (1979), A.H. (1991), J.J. (1987) i A.K. (1983) lišene slobode u okviru akcije kodnog naziva „Damask“.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH rekao je će nadležni tužilac u prisustvu odvjetnika ispitati privedene u svojstvu osumnjičenih za kazneno djelo terorizma.

Po okončanju ispitivanja tužitelj će donijeti odluku za koje osumnjičene će pokrenuti prijedlog za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom. Prijedlog će biti upućen nakon sutrašnjeg dana prema Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH će obavijestiti javnost za koje osumnjičene će biti zatražena mjera pritvora ili mjera zabrane – rekao je Grubešić.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.