BIH

Milorad Momić pod istragom zbog ratnih zločina u Srebrenici

Pripadnik srpske paravojne jedinice Škorpioni

Fena

5.9.2014

Pripadnik srpske paravojne jedinice Škorpioni Milorad Momić, koji je lani nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog ratnog zločina u Berku, čekajući na slobodi ponovljeno suđenje za taj zločin, zbog pokrenute istrage u vezi s ratnim zločinom ubojstva šestorice Bošnjaka iz Srebrenice.

U osječkome Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) doznaje se da je Francuska pristala da se vodi postupak protiv Momića zbog srebreničkih žrtava pa je s tim vezi 25. augusta uhapšen i otada je u jednomjesečnom istražnom zatvoru u Osijeku. Od glasnogovornika Županijskoga suda Miroslava Rošca Hina saznaje da će se sudac istrage u ponedjeljak 8. septembra očitovati o žalbi Momićeva advokata na određeni pritvor.

Za ratni zločin u Berku Momića je na zahtjev hrvatskoga pravosuđa Francuska izručila na temelju Interpolove tjeralice u oktobru 2011. U tom kaznenom postupku koji se vodio na Županijskome sudu u Vukovaru Momić je nepravomoćno koncem 2013. osuđen na tri godine zatvora, koji je dijelom izdržao u istražnom zatvoru.

Momića je sud u Vukovaru proglasio krivim jer je s desetak drugih pripadnika bivše Teritorijalne obrane u Oroliku, nedaleko od Vinkovaca, 2. oktobra1991. fizički zlostavljao Stanka Penavića iz Berka, koji je zarobljen sa skupinom branitelja tog sela.

Nakon uložene žalbe, Vrhovni sud je u ožujku ove godine zbog bitne povrede kaznenog postupka poništio presudu i Momić je pušten iz pritvora te je do uhićenja 25. augusta bio na slobodi.

Kao pripadnik zloglasnih Škorpiona, osumnjičen je da je s još nekoliko pripadnika te postrojbe iz vatrenog oružja 1995. usmrtio šest uhićenih Bošnjaka, među kojima je bilo troje maloljetnika.

U ŽDO su objasnili postupak privođenja 25. augusta. Kako su rekli, protiv Momića je istraga za ratni zločin u BiH pokrenuta još 2012., no zbog vremenskog ograničenja istražnog postupka, oni su je prekinuli. Budući da je Momić i francuski državljanin, čekalo se odobrenje mjerodavnih tijela francuskog pravosuđa za uhićenje, istaknuli su u osječkome Županijskom državnom odvjetništvu.

Srbija je tom odvjetništvu dostavila svu dokumentaciju u vezi s ratnim zločinom u BiH, a svojedobno je bila raspisala i međunarodnu tjeralicu za Momićem.

Nakon mirne reintegracije, Momić je iz Hrvatske pobjegao u Srbiju, a zatim u Francusku, gdje je živio pod imenom Guy Monier.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.