BIH

Vlada prebacuje odgovornost i za gubitak krivi GRAS

Pravobranilaštvo KS negira tužbu tešku 124 miliona KM

Autor:J. GAZIJA

6.9.2014


Vlada Kantona angažirala je Pravobranilaštvo radi zaštite svoje imovine, nakon što je GRAS podnio tužbu tešku oko 124 miliona KM, zbog akumuliranog gubitka za prethodnih 13 godina.

Radikalne mjere

Pravobranilaštvo KS u odgovoru na tužbu osporilo je navode zbog kojih je nastao milionski gubitak GRAS-a.

- Isključivi krivci za akumulirani gubitak GRAS-a su menadžment i Uprava preduzeća. Nisu poduzeli radikalne mjere u upravljanju firme koja posluje s višemilionskim gubicima iz godine u godinu. Nisu vodili ka recesiji i smanjenju ionako nepotrebne radne snage - stoji, između ostalog, u odgovoru Pravobranilaštva KS.

U Nadzornom odboru GRAS-a tvrde da je Vlada iskoristila svoj monopolistički položaj u odlučivanju o prilagođavanju cijena, kao i postavljanju menadžmenta te time ugrozila javno komunalno preduzeće čija je svrha da pruža usluge od općeg interesa.

- Vlada kao tuženi treba putem svog Pravobranilaštva dokazati svoje navode, relevantnom dokumentacijom i dokazima. Akumulirani gubitak nije rezultat loših uprava, koje su u principu dolazile iz političkih sastava u datom periodu. Mislim, da je podijeljena odgovornost, jer je ta ista Vlada imenovala upravljačke strukture te je preko tih istih struktura vodila svoju politiku koja je rezultat sadašnjeg stanja - tvrdi Besim Hamidović, predsjednik NO GRAS-a.

Preko GRAS-a, vladajuće garniture vodile su politiku imenovanja, prijevoza, subvencija, cijene...

besim-hamidovic-nova

 Hamidović: Ugrozili rad

Puki izvršioci

- Takve upravljačke strukture nisu odgovorile zadatku jer su bile puki izvršilac politike upravljanja prethodnih političkih opcija iz kojih su dolazile. Iz odgovora koji je Vlada uputila vidljivo je da se odgovornost želi prebaciti na upravljačke strukture GRAS-a. Vjerujemo u nepristrasnost pravosuđa koji će donijeti ispravnu odluku - kaže Hamidović, koji navodi da će istrajati na tužbi.

Cijene nisu usklađivane

U svojoj tužbi GRAS navodi da akumulirani gubitak od januara 2000. do juna 2013. godine iznosi 123.244.762 KM. Razlog zbog kojeg je gubitak nastao je da cijene nisu usklađivane od 2005. s ekonomskom cijenom, da su cijene za subvencionirane ispod ekonomske, a drugo subvencionirani iznos nije redovno uplaćivan na račun GRAS-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.