BIH

Reis Kavazović: Ne smijemo nikome dozovoliti da od našeg duhovnog bića pravi kafanu

Na svečanosti otvorenja obnovljene džamije u bihaćkom džematu Pokoj

F. VOJIĆ

6.9.2014

U organizaciji Medžlisa IZ Bihać i džemata Pokoj, danas je organizovano svečano otvorenje obnovljene pokojske džamije. Pored domaćina, svečanosti su prisustvovali brojni gosti i zvanice, a svečanost je svojim prisustvom posebno uveličao reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović i hafiz Aziz Alili koji je prigodnim učenjem Kur'ana otvorio ovu svečanost. Nakon što je poselamio sve prisutne zvanice i goste, glavni imam Medžlisa IZ Bihać prof. Mensur ef. Ćehić je istako vrijednost izgradnje božijih kuća i najavio obraćanje reisu-l-uleme Kavazovića.

reis-2

Svečano otvorenje obnovljene pokojske džamije

Zahvalivši se svima koji su učestvovali u obnovi džamije i onima koji su došli da svojim prisustvom uveličaju ovaj izuzetno značajan čin, reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović je istakao ljepotu i lahkoću islama kao vjere, skrenuvši pažnju na one koji ljudima otežavaju vjeru i na taj način od islama prave problem, što on nikako nije.

- Bosanski muslimani imaju svoju tradiciju, ulemu i svoje islamske fakultete, koji nas uče vrijednostima naše vjere. Zato ne smijemo nikome dozovoliti da od tih vrijednosti pravi lumperaj, da od našeg duhovnog bića pravi kafanu – istakao je Reis Kavazović, dodavši kako je BiH država Bošnjaka, Srba i Hrvata, ma šta ko mislio i govorio.

Nakon Reisovog obraćanja, muftija bihaćki Hasan ef. Makić je proučio dovu, te pozvao reisu-l-ulemu da uruči ključeve džamije Halavać Nuri i Zulić Muniru koji su za džamiju dali preko 15.000 KM  i na taj način zaslužili da je otvore.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.