BIH

Nakon više od 78 sati okončana akcija izvlačenja tijela pet stradalih rudara

Teška rudarska nesreća

Autor:A. Džonlić

7.9.2014

U teškoj rudarskoj nesreći koja se dogodila u četvrtak u jami Raspotočje zeničkog rudnika nastradalo je pet rudara. Jučer su izvučena tijela četvorice, a spasilački timovi danas rade na izvlačenju tijela petog poginulog komorata Fejze Isakovića...

23:05  Večeras u 22.45 spasilački timovi iznijeli su tijelo i petog stradalog "pumpara" jame Raspotočje Zenica Fejze Isakovića iz podzemne obrušene jamske prostorije, u kojoj je smrtno stradao u četvrtak poslijepodne, čime je i okončana akcija izvlačenja tijela stradalih.

Spasilačka akcija krenula je odmah po dobijanju informacije o "gorskom udaru", a ukupno je trajala više od 78 sati. Tokom akcije spasioci su izvukli 29 povrijeđenih rudara, te tijela pet poginulih, a lake ozljede je zadobilo i nekoliko spasilaca.

Pod rukovođenjem kantonalne tužiteljice Senade Tarabar nešto prije 23 sata obavljeno je obavezno prepoznavanje, a taj tužni čin trebao je obaviti brat Fejzalija. Međutim, neposredno pred identifikaciju brat Fejzalija nije mogao to učiniti, pa je to učinio rođak poginulog,

Posmrtni ostaci petog, posljednjeg poginulog komorata Raspotočja krenuli su ka Kantonalnoj bolnici Zenica, a vozilo Gradskog groblja napustilo je krug Rudnika u 23 sata.

22:57 Tačno u 22.45  spasilački timovi su na površinu iznijeli tijelo stradalog "pumpara" Jame Raspotočje Rudnika Zenica Fejze Isakovića iz podzemne obrušene jamske prostorije, u kojoj je smrtno stradao u četvrtak poslijepodne. U toku je prepoznavanje, a potom slijedi odvoženje tijela u Kantonalnu bolnicu Zenica.

22:12 U ovim trenucima spasioci su krenuli sa tijelom stradalog rudara Fejze Isakovića ka površini, te su o tome obavjestili nadležne u Operativnom štabu za spasavanje.

Očekuje se da sa tijelom stradalog izađu za 40-ak minuta, nakon čega će biti obavljena identifikacija, potom i prijevoz tijela stradalog u Kantonalnu bolnicu. Bit će to kraj spasilačke i akcije izvlačenja tijela poginulih, koja je krenula u četvrtak, oko 17 sati i trajala više od 77 sati.

21:15 Kako saznajemo od učesnika akcije izvlačenja tijela rudara Fejze Isakovića, još uvijek traje oslobađanje tijela i pravljenje prolaza kojim će tijelo stradalog i članovi spasilačke ekipe napustiti ovo područje, stotinama metara pod zemljom.

Probijanje ka Isakovićevom tijelu traje više od 24 sata, nakon što su izvučena na površinu četiri preostala tijela. Osim obrušenog materijala i uništene opreme, tokom cijelog dana spasioci su prisiljeni nositi maske i boce sa kisikom, što dodatno usložnjava kopanje i evakuaciju.

Ipak, nadljudskim naporima napreduje se centimetar po centimetar, pa se opravdano očekuje da se sutra klanja zajednička dženaza sve petorici stradalih rudara na Kamberovića polju u centru Zenice, a onda i na njihovim mjesnim grobljima u zeničkim naseljima.

20:12 Spasilačke ekipe trenutno rade na oslobađanju prostora oko tijela poginulog Fejze Isakovića potvrdio nam je direktor Rudnika Zenica Esad Ćivić.

Nakon što pripremni radovi budu okončani, početi će iznošenje tijela, koje će trajati sat vremena. Potom će uslijediti identifikacija, te odvoženje tijela u Kantonalnu bolnicu Zenica na obdukciju.

rudnik-2

19:15 Prema najnovijim informacijama iz jame Raspotočje, locirano je peto tijelo, te je uspostavljena optička vidljivost prema mjestu gdje se nalazi stradali Fejzo Isakovića.

Spasiocima će trebati oko sat da prošire otvor kojim će ga iznijeti vani, a potom još  sat da stignu do površine.

Optimistične procjene govore da bi operacija izvlačenja i petog tijela mogla biti završena iza 21 sat.

15:55 Kako nam je potvrdio Nuraga Duranović, glavni federalni rudarski inspektor, pronalazak i izvlačenje tijela petog rudara, Fejze Isakovića se tokom podnevnih sati iskomplikovalo i pitanje je kad će spasioci stići do njega. 

- Pojavila se povećana koncentracija metana i spasioci su morali koristiti boce za disanje. To, uz niz drugih okolnosti, otežava izvlačenje petog tijela, rekao nam je Druanović. 

Na naš upit da li to znači da tijelo neće biti izvučeno danas, te kakve će onda okolnosti uslijediti s obzirom na zakazanu zajedničku dženazu, rekao je:

"Ne mogu reći kad će tijelo biti izvučeno". 

Ako se dogodi da se stvari dodatno zakomplikuju, organizovati će se vjerovatno dženaza za četvoricu stradalih. 

13:45 Nekoliko ekipa tehničkog rudarskog tima i Čete za spasavanje još rade na izvlačenju tijela petog poginulog rudara Fejze Isakovića. 

- Ove ekipe su u jami i rade na raščišćavanju terena. Ekipe koje rade na izvlačenju, prema trenutnim informacijama, su na nekih pet do šest metara od tijela poginulog rudara, ali stanje u jami je jako teško s obzirom na to da je sve obrušeno - saopćio je Nuraga Duranović, glavni federalni rudarski inspektor. 

12:01 Na području općine Zenica proglašena je dvodnevna žalost 7. i 8.septembra, zastave su u gradu, kao i na institucijama, spuštene na pola koplja. 

09:21 Spasilačke ekipe danas nastavljaju rad na pronalasku tijela Fejze Isakovića, jedinog rudara čije je tijelo ostalo u jami Raspotočje nakon nesreće koja se desila u četvrtak. Spasilačke ekipe nadljudskim naporima uspjele su tokom jučerašnjeg dana izvući tijela četiri svoja komorata.

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović potvrdio je za "Avaz" da je tokom noći i jutra nastavljena akcija izvlačenja tijela poginulog rudara Fejze Isakovića.

- Uspostavili smo protok zraka u prostoriji u kojoj se nalazi tijelo i spasioci su stigli na 6-7 metara od samog tijela, ali s obzirom da je u tom predjelu došlo do urušavanja akcija će potrajati. Da li će to biti 2-3 sata ili 10-ak sati zavisi od strukture materijala koji se obružio. Ako bude ostataka željeza ili urušene opreme onda će akcija potrajti duže. Mi ćemo u svakom slučaju nastaviti sa našim naporima da stignemo i do tijela posljednjeg poginulog rudara, rekao je Nurga Duranović.

Kako smo saznali od izvora bliskih rudniku Raspotočje, tokom lociranja i pokušaja dolaska do tijela nastradalih rudara, jedan od članova čete za spasavanje sinoć se povrijedio, te je vozilom Hitne pomoći prevezen u Kantonalnu bolnicu zenica. Saznajemo da je zadobio povrede lijeve ruke, lijeve strane rebara i lijeve noge. 

U jučerašnjem izvlačenju tijela učestvovali su članovi spasilačke ekipe iz "Kreke" koji su kazali da je stanje u jami vrlo teško.

Podsjećamo, jučer oko 17 sati izvučena su tijela dvojice stradalih - Mehemeda Dizdarevića i Mehmedalije Halilovića, a oko 20 sati i tijelo Fahira Halača. 

Nakon toga, još teži posao za spasioce bilo je izvlačenje tijela rudara Hajrudina Bradarca, ali uspjeli su. Hajrudina Bradarca izvukli su iz jame sinoć, pola sata prije ponoći, a njegovo tijelo je identifikovala supruga.

Nakon gorskog udara u četvrtak u jami Raspotočje ostala su zarobljena 34 rudara. U petak su spasilačke ekipe uspjele da spasu 29 rudara, dok su peterica smrtno stradala.

Stanje u bolnici

Prema podacima Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), na promatranju u ovoj ustanovi tokom vikenda ostat će samo jedan povrijeđeni rudar od njih 27, koliko je u četvrtak nakon podneva prebačeno u ovu ustanovu. Uz 26 rudara tamo je hospitaliziran i jedan spasilac. 

- Subotnje jutro je u bolnici dočekalo šest rudara na Urgentnom bloku, te jedan na Odjelu traumatologije. Svi rudari s Urgentnog bloka su prije podne poslani na kućno liječenje, dok je jedan rudar zadržan na traumatologiji, jer ima nagnječenje lijevog kuka i lijevog koljena te oba lakta ruku. On će biti zadržan na traumatologiji na opservaciji do ponedjeljka, kada će biti pušten kući - kazala nam je Džanana Hedžić, portparol Kantonalne bolnice Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.