BIH

Otvara se Narodni dućan i na Alipašinom Polju

Iako je izostala podrška lokalnih vlasti

F. NUMANOVIĆ

8.9.2014


Narodni dućan za socijalno ugrožene kategorije stanovništa, penzionere, studente i nezaposlene bit će otvoren u ponedjeljak ili utorak na Trgu ZAVNOBiH-a u Novom Gradu u Sarajevu.

To nam je potvrdio Mensud Lakota, direktor za sada jedinog Narodnog dućana u gradu, koji je u martu prošle godine otvoren u naselju Hrasno. Prema njegovim riječima, više od jedne godine čekaju na otvaranje prodavnice za siromašne u najmnogobrojnijoj općini.

- Do sada nismo imali sredstava, a Općina Novi Grad obećavala nam je neke poslovne prostore, ali od toga nije bilo ništa. Uspjeli smo zakupiti prostor od 60 kvadrata na Alipašinom Polju i bez ičije pomoći socijalnim kategorijama omogućiti kupovinu namirnica po znatno povoljnijim cijenama. To će im mnogo značiti, jer je velika besparica, a ljudi su prepušteni sami sebi - dodao je Lakota.

mensud-lakota1

Lakota: Sirotinji niko ne pomaže

Skoro 13.000 građana preživljava kupujući u Narodnom dućanu, a uprkos tome, niko nema ineters da podrži ovakve projekte.

- Iz Novog Sarajeva su nam nekoliko puta ponudili prostor, ali to su bili neuvjetni objekti. Pare se daju za velike projekte pred izbore, a sirotinji niko ne pomaže - ogorčen je Lakota.

Hljeb pola, a mlijeko 1 KM

Lakota je kazao da do kraja godine planira otvoriti još pet prodavnica u Kantonu Sarajevo, jer cijene namirnica u šoping-centrima i drugim prodavnicama iz dana u dan rastu.  

- Ljudima se isplati da kupuju hljeb za pola, a mlijeko za 1 KM. To su i najčešće namirnice koje oni sebi mogu priuštiti u toku jednog dana kako bi preživjeli - rekao je Lakota.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.