BIH

Počela nastava u Željeznom Polju, put još nije popravljen

Hitno potrebna pomoć

R. Ag.

8.9.2014


Glavna putna komunikacija za Željezno Polje i nakon pet dana još uvijek nije osposobljena. Saobraćaj se još uvijek odvija alternativnim putnim pravcima preko Gornje Golubinje i Briždža. Nakon dvodnevnog prekida nastave iz sigurnosnih razloga od danas su  učenici ponovo sjeli u školske klupe u mjesnim školama u Mjestovoj ravni i Biljevini. Zahvaljujući padu vodostaja rijeke Željeznice  deblokirano je desetak porodica u selu Čole kojima je  tokom vikenda  prilaz bio onemogućen.

Angažovane mašine koje pokušavaju ukoriti rijeku i uspostaviti putnu komunikaciju rade već nekoliko dana bez prestanka ali dužina trase i njihov mali broj  uzrok su što je najveća žepačka MZ još uvijek bez glavnog puta.

Kako kaže predsjednik MZ Željezno Polje Amer Ahmić najveći problem je oko premoščavanja rijeke u selu Čole. Prema informacijama sa terena put bi trebao biti  najkasnije u srijedu  ponovo u funkciji. Kako kaže Ilija Udovičić općinki koordintor za uspostavljanje putne komunikacije za Željezno Polje trenutno mašine rade na otkopavanju mosta u selu Čole i produbljivanju korita  ispod njega za protok vode. 

Čim se most osposobi a što bi trebalo biti gotovo najkasnije za dva do tri dana put će biti u funkciji. Predsjednik MZ Ahmić kaže  da će se glavna putna komunikacija privremeno osposobiti ali da bez ozbiljnijeg pristupa ovom problemu on će se nakon svake jače kiše iznova ponavljati. 


Stoga Ahmić apeluje na nadležne institucije da ubrzaju izradu projektne dokumentacije neophodne za dobijanje konkretnije finansijke pomoći na rješavanju problema korita rijeke Željeznice i glavne putne komunikacije prema Željeznom Polju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.