BIH

U akciji „Damask“ pronađene i privremeno oduzete bombe, puške, municija i drugi predmeti

Intenzivno se nastavljaju aktivnosti u otkrivanja svih izvršilaca krivičnih djela

Redakcija

8.9.2014

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa drugim agencijama za provođenje zakona u BiH, 3.9.2014. godine realizirali su antiterorističku akciju kodnog naziva „Damask“ u kojoj je slobode lišeno 16 osoba, te pretreseni objekti na većem broju lokacija na širem području BiH.

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, shodno uputama postupajućeg tužioca, policijski službenici SIPA-e predali su, 5.9.2014. godine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu,  na dalje postupanje Tužilaštvu BiH osobe inicijala: H.B. (1972),  I.D. (1971), M.K. (1980), E.H. (1992), E.M. (1987), S.H. (1979), A.H. (1991), J.J. (1987) i A.K. (1983), koje su lišene slobode u ovoj akciji.

Protiv navedenih osoba SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela  finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.  

U okviru akcije „Damask“ pretreseni su objekti na 17 lokacija na širem području BiH, pri čemu su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: ručne bombe, puškomitraljezi, poluautomatske puške,  vazdušne puške i dr. vrste pušaka, pištolji, okvirovi za municiju, municija različitog kalibra, maskirni panciri i jurišni prsluci.

Pored navedenog, privremeno su oduzeti računari i računarska oprema, uređaji za pohranjivanje podataka, mobilni telefoni, SIM kartice, propagandni materijal (CD-ovi, DVD-ovi, brošure, knjige, zastave i sl.), razne bilješke, spiskovi i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Aktivnosti u okviru predmeta „Damask“ intenzivno se nastavljaju u pravcu otkrivanja svih izvršilaca i dokumentiranja krivičnih djela, saopćeno je iz SIPA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.