BIH

Radnici "Pretisa" u generalnom štrajku

Vogošća

Eset MURAČEVIĆ

8.9.2014

Revoltirani time što sporazum između Hajrudina Peze, nekadašnjeg  generalnog direktora "Pretis" d.d. i štrajkačkog odbora iz maja ove godine nije ispoštovan više od 100  radnika ove vogošćanske firme danas je stupilo u generalni štrajk.

Razlozi su višemilionski dug na ime plata te zdravstvenog i penzionog osiguranja. Po riječima  Enesa Hurića, predsjednika štrajkačkog odbora izgubili su povjerenje u Upravu preduzeća na čijem je čelu sada  Nermin Džindić  koja u nedogled od radnika traži strpljenje dok "ne legne" novac od partnera iz Melezije, kojima  se trebaju isporučiti gotovi proizvodi.

- U štrajk smo trebali stupiti 20. juna ove godine ali  smo ga, zbog interesa firme i ugovora koje je trebalo realizovati, prolongirali do danas, kaže Enes Hurić. Naši zahtjevi nisu veliki. Osim 30 neisplaćenih plata tražili smo da nam se bar isplate lični dohoci za ovu godinu. Sada je septembar, a od januara primili smo samo tri lična dohotka. Niz sastanaka sa Upravom nije polučio rezultate. Naime, nikakvih garancija nemamo  za to kada će se radnicima isplatiti zarađeni novac.

- Da su nam isplatili lične dohotke za ovu godinu i  kamate po prekoračenjima na tekućim računima do štrajka nebi došlo, govore  Hahrudin Smailbegović, predsjednik sindikata "Pretis-a" i Sead Azemović, član štrajkačkog odbora. Umjesto da nam isplate lične dohotke uprava firme nam je za novac od plata, u  saradnji sa BBI bankom,  povećavala limite u nedogled obećavajući da će sve troškove koji nastanu pri ovakvom aranžmanu snositi oni. Međutim, takvo nešto nije ispoštovano pa  nas banka dodatno opterećuje za ta "prekoračenja". Mi bukvalno nemamo od čega živjeti.

Danas se radnicima niko nije obratio iz uprave firme i Nadzornog odbora niti je bilo ko od njih bio dostupan za medije. Radnici puno očekuju od sutrašnjeg sastanka kada bi  među radnike trebali stići predstavnici nadležnog ministarstva, Uprave  i Nadzornog  odbora "Pretisa". Ukoliko ne bude pomaka u ostvarivanju njihovih zahtjeva bit će preduzete radikalnije mjere vezane za blokadu firme.

Danas su se čuli i zahtjevi da se od generalnog direktora oduzme službeno  vozilo da se, kad već ništa ne radi za firmu, bar ne voza na  račun  firme.

       
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.